Ville-Veikko Ahonen on nimitetty muutosjohtajaksi, jonka vastuulla on hyvinvointialueiden toiminnan käynnistäminen. Hän johtaa toimeenpanon valmistelutehtäviä valtiovarainministeriössä ja toimii yhteyshenkilönä ministeriön ja hyvinvointialueiden välillä. Nimitys on voimassa 31.10.2022 asti.

Ahonen on toiminut aiemmin muun muassa valtiovarainministeriön kuntapolitiikka, toimintamallit ja toimeenpano -yksikön päällikkönä sekä maakunta- ja sote-uudistuksen valtakunnallisen toimeenpanon koordinaattorina. VM:ssä hän on työskennellyt vuodesta 2008 lähtien.

– Käsillä on Suomen historian suurin hallinnollinen uudistus. Olennaista on varmistaa, että palvelut siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden järjestettäväksi ilman häiriöitä ja että liikkeenluovutuksessa noudatetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Lisäksi tulee varmistaa edellytykset sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen kehittämiselle, Ahonen sanoo valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Muutosjohtajan vastuulle kuuluu esimerkiksi hyvinvointialueiden vuosia 2021–2022 koskevan valmistelurahoituksen ja uudistuksen kansallisen valmistelurahoituksen 2021–2026 valmistelu. Lisäksi hän vastaa alueiden verkostoitumisen ja muutoksen tuesta, joka liittyy talouteen, hallintoon, tukipalveluihin ja ict-järjestelmiin.