Muun muassa kouluruokailussa on mahdollista korostaa kestäviä periaatteita.

Julkishallinnon hankinnoilla voidaan vaikuttaa mittavasti ilmastokysymyksiin. Tämä tiedetään, mutta tästä huolimatta kestävät periaatteet unohtuvat usein käytännössä. Miksi näin?

– Usein kyse on osaamisesta ja johtamisesta, sanoo johtaja Isa-Maria Bergman Motivasta.

Hänen mielestään kunnissa voi olla hankinnoille hienoja ylätason tavoitteita, mutta jos niitä ei ole sisällytetty johtamisjärjestelmään ja sitä kautta eri toimialoille, tavoitteet jäävät toteutumatta.

– Johtamisjärjestelmää ja tavoitteiden jalkauttamista viedään kussakin kunnassa eteenpäin omalla tavalla, ja ne myös toimivat eri tavoin.

Olivat tavoitteet muotoiltu kuinka tahansa, kunnissa tulisi ymmärtää, että hankintojen muuttaminen kestäviksi ei synny nappia painamalla. On ymmärrettävä myös resurssien tarve.

– Jos ei ole rahaa, on kyettävä priorisoimaan ja keskittymään hankintoihin, joilla voidaan oikeasti vaikuttaa, Bergman huomauttaa.

Hankintojen kehittämiseen saa apua muun muassa julkisorganisaatioille suunnatusta ilmaisesta hankintojen vaikuttavuuden kehittämisohjelmasta, KEINO-akatemiasta.

Ohjelma auttaa tunnistamaan ostovolyymien vaikutukset ja suunnittelemaan sekä suuntaamaan niitä tehokkaammin omaa strategiaa tukien.

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*