Markkinaoikeus ei hyväksynyt Koulutuskuntayhtymän Tavastian hankintaa keittiökalusteiden osalta. Koska kaupat oli jo tehty, niin vääryyttä kärsinyt saa 15 000 euron hyvitysmaksun virheellisestä päätöksestä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kipeästi kirpaisee kukkarosta Koulutuskuntayhtymä Tavastian tekemä hankintavirhe. Koulutuskuntayhtymä oli hankkimassa alkuvuodesta 2018 hallinnoimiinsa tiloihin muutostöiden yhteydessä uusia keittiölaitteita.

Kansallisen kynnysarvon ylittäneessä hankinnassa tarjouksia saatiin ja niitä vertailtiin. Ei kuitenkaan tarpeeksi tarkasti, sillä hankintasopimus tehtiin helmikuussa 2018 tarjoajan kanssa, jonka lautastenjakeluvaunun kapasiteetti oli tarjouspyynnössä olleen 130 lautasen sijasta tasan sata lautasta.

Hankinnasta valitti lehdelle soittelemaan jäänyt Metos Oy Ab, joka vaati alun perin lähes 55 000 euron hyvitysmaksua. Asiaa käsitellyt markkinaoikeus katsoi kuitenkin sopivaksi hyvitysmaksuksi 15 000 euroa. Lisäksi markkinaoikeus velvoitti Koulutuskuntayhtymä Tavastian korvaamaan yhtiölle oikeudenkäyntikuluja 4 000 euroa viivästyskorkoineen. Kun lisäksi Tavastian oma oikeudenkuluvaatimus oli yli 7 000 euroa, niin liian pienelle jakelukapasiteetille tuli hintaa 877 euroa/lautanen.

Pelkästään liian pieni lautasmäärä ei ollut perusteena asian viemiselle markkinaoikeuteen. Muitakin virheitä tarjouspyynnössä ja tarjousten vertailussa esille tuotiin. Koska voittaneen tarjoajan tarjous oli jo lautastenjakelijavaunun osalta tarjouspyynnön vastainen, niin markkinaoikeus ei katsonut tarpeelliseksi ottaa kantaa tarjouksen muihin tarjouspyynnön vastaisiksi esitettyihin kohtiin.

MainosMarkkinaoikeuden päätös kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*