Videovetoomuksessa on mukana 12 eurooppalaista pormestaria. (Pysäytyskuva pormestarien videolta)

Kolmen sadan kaupungin pormestarit ja kaupunginjohtajat vaativat, että Euroopan maat lopettavat Venäjän Ukrainaan suuntaaman hyökkäyssodan rahoittamisen. Vetoomuksellaan kaupunkien johtajat tukevat Euroopan unionin parlamentin kannanottoa, jossa on vaadittu öljyn, kaasun ja hiilen tuonnin lopettamista Venäjältä välittömästi.

Suomesta kirjallisen vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Turun pormestari Minna Arve, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

– Samaan aikaan, kun Ukraina puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvojamme, eurooppalaiset rahoittavat venäläisen öljyn, kaasun ja hiilen ostamisen kautta Vladimir Putinin sotaa lähes miljardilla dollarilla päivässä. Euroopan maat eivät voi osallistua Venäjän hallinnon rahalliseen tukemiseen tilanteessa, jossa Venäjä jatkaa hyökkäystään Ukrainaa ja sen ihmisiä vastaan, kaupunkien johtajat sanovat.

Kirjallisen vetoomuksen lisäksi on tehty vetoomusvideo, johon osallistuu pormestareita Puolasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta, Unkarista, Alankomaista, Belgiasta, Ruotsista ja Tšekeistä. Suomesta videovetoomuksessa mukana on Turun pormestari Minna Arve.

Kaupunkien johtajat toteavat, että Euroopan valtiot ovat öljyn ja kaasun tuonnilla rahoittaneet Venäjän sotaa yli 50 miljardilla eurolla, mikä on huomattavasti pienempi summa kuin Ukrainalle annettu rahallinen tuki.

– Venäjä ei ole edelleenkään mahdollistanut humanitaaristen käytävien toimintaa muun muassa ukrainalaisissa Kharkovin ja Mariupolin kaupungeissa. Jos aidosti jaamme yhteiset eurooppalaiset arvot, Euroopan täytyy lopettaa Venäjän sodan rahoittaminen, vetoomuksessa korostetaan.

Euroopan pormestarit ja kaupunginjohtajat vetosivat maittensa hallituksiin ensimmäisen kerran maaliskuussa, jolloin sata pormestaria osallistui Mariupolin vetoomukseen. Sitä ovat tukeneet myös maailmanlaajuinen pormestarien parlamentti (Global Parliament of Mayors) sekä Euroopan parlamentti.

Huhtikuun 28. päivä julkaistu uusi vetoomusvideo on viety EU:n alueiden komitean, Euroopan komission, Euroopan neuvoston sekä 27 EU:n pääministerin tiedoksi.

Pormestarien videovetoomus

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*