Korkein hallinto-oikeus on jättänyt voimaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen kumota Äänekosken kaupunginvaltuuston vuonna 2014 tekemä päätös, jolla se supisti vesiosuuskunnan toimialuetta. KHO joutui äänestämään asiassa ja ratkaisu syntyi äänin 3-2.

 

Äänekosken kaupunginvaltuusto oli vahvistanut vesiosuuskunnan toiminta-alueen vuonna 2011, mutta eräiden Kirppulan alueen kiinteistönomistajien toiveesta aluetta supistettiin, poistamalla siitä Kirppulan alue. Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä asiassa ei ollut selvitystä siitä, että alueella olisi tapahtunut tai tapahtumassa toiminta-alueen hyväksymisen jälkeen sellaisia olosuhteiden muutoksia asumisessa, maankäytössä tai muutoinkaan vesihuoltopalveluiden tarpeessa, joiden takia toiminta-alueen supistaminen olisi perusteltua.

KHO toteaa päätöksessään, ettei vesihuoltolaissa säädetä perusteista, joilla toiminta-aluetta voidaan muuttaa. Korkein hallinto-oikeus toteaa, että kunnan harkintavaltaa toiminta-aluetta muutettaessa rajaavat vesihuoltolain 6, 7 ja 8 §.

MainosToiminta-alueen hyväksymistä koskeva päätös on kiinteistöjen käyttöön ja vesihuollon järjestämisvastuisiin liittyvä hallintopäätös, jonka tietynasteista pysyvyyttä on pidettävä tärkeänä. Toiminta-alueen muuttamisen toiminta-aluetta supistamalla tulee perustua muuttuneisiin olosuhteisiin tai muutoin sellaisiin objektiivisiin seikkoihin, joiden vuoksi aiemmin tehdyn toiminta-alueen ulottuvuutta koskevan päätöksen perusteiden voitiin osoittaa olleen puutteellisia tai virheellisiä.

Päätös KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*