Yksi yö ja pääsemme äänestämään. Kuntien järjestämien ulkomainontapaikkojen suosio on hiipumassa, mutta sinnikkäästi osa puolueista käy julisteitaan niihin laittamassa. Ilkivallan takia jopa useamman kerran. (Kuva: Pekka Moliis)

Eduskuntavaaleissa pääsevät äänestäjät tositoimiin keskiviikkona, kun ennakkoäänestys tärähtää käyntiin. Ennakkoäänestys kotimaassa kestää viikon ja viimeinen äänestyspäivä on tiistai 9. huhtikuuta.

Tällä kertaa eduskuntavaaleissa on kotimaassa ennakkoäänestyspaikkoja tarjolla kaikkiaan 911. Määrä ei ole suuresti elänyt sitten viime eduskuntavaalien, jolloin äänestyspaikkoja oli yksi enemmän.

Kunnat saavat itsenäisesti päättää, miten monessa paikassa ennakkoon äänestämään pääsee. Kun vajaan 2600 asukkaan Alavieskassa pärjätään kunnantalolla sijaitsevalla ennakkoäänestyspaikalla, niin muutama vuosi sitten kuntaliitoksen myötä laajentuneessa yli 200 000 asukkaan Oulussa ennakkoon on mahdollista äänestää 21 ennakkoäänestyspaikalla.

Oulun äänestyspaikat ovat hyvä läpileikkaus siitä, missä ihmisiä tavoitellaan ääniä antamaan. Kaupoista matkassa on niin S-ryhmän, kuin K-kaupan yksiköitä. Ideaparkissakin voi äänensä antaa, samoin virastotalolla ja parissa kirjastossa. Nuoremmille äänestäjille hyvin sopivia ennakkoäänestyspaikkoja ovat Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto.

Äänestysautot kiertävät syrjäseuduilla

Pitkien etäisyyksien harvaan asutuissa kunnissa ääniä perukoista ja tunturien juurelta kerätään äänestysautojen avulla. Monet kunnat ovat valjastaneet toimintaan kirjastoauton, joka toimii äänestyspaikkana normaalin reittinsä varrella.

Enontekiöllä äänestysauto kiertää kuntaa keskiviikosta perjantaihin.

-Meillä on tehty sopimus paikallisen taksiyrittäjän kanssa, jonka auto on nyt äänestysauto. Sinne on järjestetty tila äänestämistä varten, joten vaalisalaisuus säilyy, kertoo Enontekiön keskusvaalilautakunnan sihteeri Hannele Kumpulainen.

Pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurimmassa kunnassa on noin 1900 asukasta, joten kiertämiselle on tarvetta. Pysähdyspaikkoja äänestysautolla on kolmen päivän aikana kaikkiaan 15.

-Aiemmissa vaaleissa on joka pysähdyspaikalta käyty äänestämässä. Etäisyydet ovat täällä niin pitkät, että palvelu on tarpeen. Kaikilla ei ole mahdollista lähteä omalla autolla kirkolle äänestämään, eikä joukkoliikennettä ole täällä etelän malliin, Kumpulainen toteaa.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 3. – 6. huhtikuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Lisätietoja vaaleihin liittyen www.vaalit.fi

Lisää aiheesta: Kivijärvi, Kaskinen ja Utsjoki äänestivät ahkerimmin avauksessa

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Kansanedustajat 200 hlöä valitaan 14.4.2019. Nyt tarvitaan kansanedustajalta seuraavia ominaisuuksia näinä tuulisina aikoina:
  1. Suuret korvat.
  3. Vilkas mielikuvitus.
  4. Virtahevon nahka.
  5. Urheilijan kunto.
  6. Puliukon vatsa.
  7. Kotkan katse, jotta näkee kauas.
  8. Pelle Pelottoman innovatiivisuus.
  9. Mikki Hiiren rohkeus ja realistisuus.
  10. Tintin uteliaisuus ja riskienottokyky.
  11. Muurahaisen ahkeruus ja tiimihenkisyys.
  12. Sammumaton toive siitä, että asiat olisivat naapurivaltiossa vieläkin huonommin.

  Aika näyttää, kuinka näissä vaaleissa käy. Kansanedustaja ehdokkaita on yli 2.000 hlöä. Kenellä on nostetta ja kenellä ei. Eduskuntaan valtakirjan saa vain 200 kansanedustajaa vv. 2019-2022. Käy äänestämässä. Kiitos.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*