EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula keskusteli tiistaina Euroopan siirtolaistilanteesta EU:n puheenjohtajavaltion Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa.

Koska Euroopan kunnat ja alueet kantavat päävastuun siirtolaisten vastaanottamisessa, Markkula ja Bettel kiirehtivät konkreettisia toimia paikallistasolla tehtävän toiminnan
tueksi.

– Alue- ja paikallisviranomaiset ovat siirtolaiskriisin eturintamassa: laki velvoittaa ne tarjoamaan siirtolaisille julkisia palveluja, koulutusta ja ylläpitoa. Vastuuta kantavat viranomaiset tarvitsevat tukeamme selviytyäkseen siirtolaisvirroista, pääministeri Bettel sanoi.

Markkula muistutti kuntien ja alueiden tarvitsevan apua pikaisesti. Siirtolaiskysymys on kuuma peruna EU:n jäsenvaltioiden tasolla, mutta saapuvat siirtolaisvirrat näkyvät ja tuntuvat nimenomaan paikallistasolla.

– Ruohonjuuritasolla ihmiset ovat käärineet hihansa vastatakseen näihin polttaviin haasteisiin. Siksi nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä. Omassa kaupungissani Espoossa päätimme juuri maanantaina lisätä välittömästi paikkoja yksin saapuvien alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi ja kaupunginvaltuusto antoi ohjeet myös muista toimista. Samanlaisia uutisia kuuluu nyt ympäri Suomea:
kunnanvaltuustot, seurakunnat ja yksityiset ihmiset ottavat vastuuta siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi, Markkula totesi.

Markkulan mukaan konkreettisen avun lisäksi parhaiden toimintatapojen jakaminen kunnanjohtajien välillä ja vertaisoppiminen ovat myös avainasemassa toimivia ratkaisujen löytämisessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*