Tampereen seudun työllisyyskokeilussa 23 000 Kelalta työttömyysetuisuuksia saanutta on siirtynyt kuntien vastuulle TE-toimistolta.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut työttömien aktiivimalli on herättänyt ihmetystä. Työllisyyspalvelujen puolella ei ole täyttä varmuutta siitä, mitkä kaikki toimet lasketaan aktivoinniksi.

– Aktiivimalli aktivoi ainakin meidän valmentajia, toteaa Pirkanmaan työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari.

Saari vetää Tampereen seudulla työllisyyskokeilua, jonka tavoitteena on luoda uusia asiakaslähtöisiä ja vaikuttavia palveluja työllisyyspalveluihin sekä vähentää etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä.

– Tämä on vähän erikoinen tilanne, kun laki tuli voimaan vuoden alusta, mutta vielä ei kentälle saakka ole tullut ohjeita siitä, mitkä kaikki muut toimet TE-palvelujen lisäksi lasketaan aktivoinniksi. Asiakkailla on paljon kysyttävää, mutta kentän eri toimijoilla ei ole vielä tähän oikein kunnon vastauksia, Saari ihmettelee.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Mittava kokeilu

Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi, Sastamala ja Punkalaidun vastaavat kokeilun piiriin kuuluvien kuntalaistensa työllisyyspalveluista. Pirkanmaan työllisyyskokeilussa on jo nyt mukana 23 000 alueen työtöntä, joille Kela maksaa työttömyysetuuksia. Kokeilussa on siirretty TE-toimiston henkilöstöä työskentelemään kuntiin ja kuntien työnjohdon alle.

Aktiivimallista on keskusteltu, kun asiakkaat ja kokeilussa työskentelevät OMA-valmentajat ovat olleet yhteydessä.

– Tämä tilanne on haastava asiakkaille ja aiheuttaa heille huolta. Asiakas luonnollisesti esittää monia kysymyksiä meille ja vastaamme sen tiedon mukaan, mikä meillä tällä hetkellä on käytettävissä, Regina Saari toteaa.

Jatkoa toivotaan

Elokuussa alkanut työllisyyskokeilu jatkuu tämän hetkisen päätöksen mukaan vuoden 2018 loppuun. Kun sote- ja maakuntauudistuksen aloitus lykkääntyi vuodella, niin samalla tavalla toivotaan käyvän myös työllisyyskokeilun päättymiselle.

– Kun tulevassa sote- ja maakuntauudistuksessa työllistämistä hoidetaan yhteisessä allianssimallissa, niin tuntuisi käsittämättömältä, että nämä kokeilut lopetettaisiin. Ei yhteistyömalleja tulevaisuutta varten synnytetä työpöydän ääressä virkamiestyönä, vaan se tapahtuu täällä kentällä.

– Työ- ja elinkeinoministeriöstä kokeilulle asetettu tavoite on luoda yhteisiä toimintamalleja maakuntauudistuksen jälkeiseen aikaan. Kokeilut on myös annettu kunnille keinoksi valmistautua kasvupalvelujen tuomaan muutokseen, Saari pohtii.

Työllisyydenhoitoon liittyvä allianssimalli on myös ollut paljon esillä. Kokeilusta saatavilla kokemuksilla ja toimintamalleilla onkin tärkeä rooli, kun allianssimallille etsitään oikeaa suuntaa.

– Nyt esitetty allianssimalli kannustaa maakunnan ja kuntien yhteisen tekemiseen. Kokeiluissa näitä malleja on luomassa suuri joukko niin TE-hallinnon, kuin kuntienkin asiantuntijoita yhdessä.

– Olisi aika käsittämätöntä, jos tämä työ nyt kesken kaiken päätettäisiin lopettaa ennen maakuntauudistusta ja palattaisiin vanhaan maailmaan varsinkin, kun asiakaspalaute on äärimmäisen hyvää ja vaikuttavuutta alkaa syntyä. Työllisyyttä kai tässä on tarkoitus entistä paremmin hoitaa suurten muutosten ohessakin, Regina Saari painottaa.

Regina Saaren haastattelu Kunta.tv:ssä:

Katso video myös tästä >

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*