Presidenttiehdokkaista kokoomuksen Alexander Stubb sai enemmän ennakkoääniä kuin valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto. (Kuva: Ilkka Loikkanen)

Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb voitti presidentinvaalin toisen kierroksen ennakkoäänistä 52,7 prosenttia. Valitsijayhdistyksen vihreiden tukema Pekka Haavisto sai ennakkoäänistä 47,3 prosenttia.

Yle julkisti perinteisen ennusteensa vaalin lopputuloksesta hieman ennen iltayhdeksää. Ennusteen mukaan Stubb valitaan seuraavaksi tasavallan presidentiksi 51,4 prosentin ääniosuudella. Haaviston ääniosuus ennusteessa on 48,6 prosenttia.

Stubbia äänesti ennakkoon 1 063 285 suomalaista. Haavisto keräsi ennakkoäänistä vaajan miljoonan, 952 273 ääntä.

Toisella kierroksella ennakkoäänestysaktiivisuus ylsi koko maassa 45,7 prosenttiin.

MainosAlueittain äänet jakaantuivat siten, että Stubb oli suositumpi muissa maakunnissa paitsi Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Ahvenanmaalla. Kaupunkien osalta Haavisto vei voiton Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa, Stubb taas Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Porissa.

Kun lähes puolet äänistä oli laskettu, kukaan ei tiedä varsinaisen vaalipäivän äänestyksen tulosta: Ovatko erityisesti Halla-ahon kannattajat, jotka käyttivät ensimmäisellä kierroksella yli 600 000 ääntä, lähteneet liikkeelle? Jos he lähtivät, se sataa enemmän Stubbin laariin. Rehnin kannattajien arvioidaan olevan aktiivisempia äänestäjiä toisella kierroksella ja sieltä on arvioitu Haavistolle tipahtavan jopa kolmasosan äänistä.

Jos äänestysprosentti putoaa esimerkiksi 70 prosenttiin, ennakkoäänten tulos on lähempänä lopullista totuutta. Vaikka ensimmäisen kierroksen 75 prosentin äänestysintoa kiiteltiin, sekin tarkoitti sitä, että yli miljoona ihmistä jätti äänestämättä.

Presidentinvaalin tuloslaskenta löytyy Oikeusministeriön tulospalvelusta.

Alexander Stubb saapui median eteen Helsingin kaupungintalolle. (Kuva: Outi Airola)

Teksti: Outi Airola, Hanna Rautio

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

RAFO 2024: Katso tästä tuoreimmat jutut