Aluevaalien ennakkoäänestysaika kotimaassa on 12.-18.1.

Oikeusministeriö (OM) tiedotti tiistaina lähettäneensä kuntien keskusvaalilautakunnille kirjeen, jossa käsitellään aluevaalien koronavarautumista.

Kirjeessä painotettiin, että pahenevassa koronatilanteessa on äärimmäisen tärkeää noudattaa annettuja terveysturvallisuusohjeistuksia.

Samalla OM tiedotti, että mahdolliset kokoontumisrajoitukset eivät koske vaaleissa äänestämistä.

Kuntavaaleissa järjestelyt toimivat hyvin

Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntija Ari Korhonen arvioi, että kunnissa on hyvät valmiudet vastata terveysturvallisuustarpeisiin.

– Kunnissa on jo kokemusta vaalien järjestämisestä korona-aikana. Yksi harjoitus on jo takana.

Eikä se ollut mikä tahansa harjoitus, vaan erittäin hyvin onnistunut näyttö, Korhonen tarkentaa.

– Uudenlaisista haasteista selvittiin hyvin ja samalla syntyi muutoinkin kehitysajatuksia vallipaikkajärjestelyistä. Myös terveysturvallisuusjärjestelyissä onnistuttiin.

Esimerkiksi tartuntaketjuja ei päässyt syntymään äänestyspaikoilla, Korhonen tietää.

Yksi asia on järjestelyiden kannalta hieman miinusmerkkinen tulevissa tammikuun aluevaaleissa verrattuna viime kesäkuussa huipentuneisiin kuntavaaleihin, Korhonen myöntää.

 – Ulkoäänestyspaikkoja ei pystytä järjestämään aluevaaleissa samalla tavalla kuin kuntavaaleissa niitä oli.

”Maskeja on hyvä olla tarjolla”

Vaikka kuntavaaleissa hommat toimivatkin ja nytkin näyttää hyvältä, niin mitä asioita voisi nostaa joka tapauksessa esiin korona-ajan näkökulmasta?

– On hyvä varautua siihen, että vaalitoimitsijoilla on riittävästi varahenkilöitä näin korona-aikana, Korhonen pohtii.

– Ja näitä asioita on pohdittukin kunnissa. Esimerkiksi maskeja on hyvä olla tarjolla, jos joltain sellainen on esimerkiksi unohtunut äänestyspaikalle mentäessä.

Koronatilanne voi kehittyä paremmaksi ennen aluevaaleja

Paheneva koronatilanne on ollut esillä laajalti ja se on nostanut huolta myös aluevaaleja koskevan turvallisuuden näkökulmasta, Korhonen tietää.

– Nyt kun uusia rajoituksia on otettu ja otetaan käyttöön, niin nämä toimet voivat jo helpottaa koronatilannetta ennen äänestysaikaa.

Ennakkoäänestysaika kotimaassa 12.-18.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

– Tässä on noin kuukausi aikaa vaalipäivään, Korhonen laskee.

Myös ulkona jonottaminen on mahdollista

Keskusvaalilautakunnille tiistaina lähettämässään kirjeessä oikeusministeriö muistutti OM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jo 9.11. antamasta terveysturvallisuusohjeistuksesta.

Kirjeessä OM ja THL nostivat ohjeistuksesta erityisesti esiin tiettyjä kohtia.

– Keskusvaalilautakunnan on huolehdittava varajärjestelyiden käytännön toteuttamisesta kuten siitä, että varalle on nimitetty riittävästi henkilöitä, jotta äkilliset sairastapaukset pystytään kaikissa tehtävissä paikkaamaan, OM:n kirjeessä ohjeistetaan.

– Äänestystilan mahdollisimman hyvä ilmanvaihto ja äänestäjien joutuisa asiointi on varmistettava. Mikäli ilmanvaihtoa ei ole mahdollista tehostaa koneellisesti, tulee avata mahdollisimman paljon ikkunoita hyvän ilmanvaihdon varmistamiseksi.

Lisäksi kirjeessä muistutettiin, että jos äänestystila on pieni, on rajattava samaan aikaan asioivien äänestäjien määrää.

– Jonottaminen on järjestettävä huoneiston ulkopuolella, esimerkiksi aulassa tai käytävässä, jos se on mahdollista. Myös ulkona jonottaminen on mahdollista.

– Jos on odotettavissa, että jonotus kestäisi ulkona kauan, on hyvä pohtia keinoja jonottajien hyvinvoinnista huolehtimiseen, mitä varten voisi esimerkiksi tehdä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa, OM:n kirjeessä muistutetaan jo aiemmin annetusta ohjeistuksesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nyt olisi ehdottomasti viisainta siirtää aluevaalit terveellisempään ajankohtaan. Kulkutautiepidemian aikana on selvää, että yhdenvertainen demokratia ei kerta kaikkiaan toteudu millään tavoin aluevaaleissa.
    Vaalityö vaarantuu ja vaalitilaisuudet estyvät, jos halutaan toimia turvallisesti. Äänestystapahtumat voivat muodostua koronalingoiksi.
    Aluevaalien siirto ei vaaranna demokratiaa, mutta kulkutaudin aikaisissa vaaleissa demokratia estyy.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*