Apulaisoikeusasiamies otti tuoreissa ratkaisuissaan kantaa musiikkiluokkien ja seurakuntien yhteistyöhön.

Apulaisoikeusasiamies (AOA) Pasi Pölönen on ratkaissut useampia uskonnonvapautta koulussa koskevia kanteluita. Lainvastaista menettelyä AOA ei kuntien ja koulujen toiminnasta löytänyt, mutta Pasi Pölönen korostaa, ettei lasta saa pakottaa laulamaan virsiä.

Uskonnonvapauden toteutuminen musiikkiluokkien opetuksessa ja esityksissä olivat ensimmäistä kertaa oikeusasiamiehen arvioitavana. Samoin ensi kertaa käsiteltiin myös lasten oman uskonnonvapauden toteutumista kouluissa. Kaikki kantelut olivat Uskonnottomat Suomessa ry:n vireille laittamia.

Kahdessa tapauksessa kyse oli uskonnonvapauden toteutumisesta peruskoulun musiikkipainotteisten luokkien opetuksessa. Molemmissa tapauksissa opetuksessa oli käytetty myös hengellistä musiikkia ja esiintymisiä oli ollut myös kirkossa.

Ensimmäisessä kantelussa kantelun kohteena oli myös seurakunnan rippikouluinfon järjestäminen koulun välitunnilla. Toisen kantelun osalta apulaisoikeusasiamiehen syyniin päätyi myös koulun ja seurakunnan välinen yhteistyösopimus. Kolmannessa kantelussa kyse oli seurakunnan järjestämästä tapahtumapäivästä alakoulussa.

Ongelmallisena Pölönen piti sitä, että koulujen ja seurakuntien välisissä yhteistyösopimuksissa ohitettiin lasten oma mielipide. Tapahtumapäivän järjestelyissä apulaisoikeusasiamies katsoi virheen tapahtuneen jo siinä, että oli epäselvää, oliko kyseessä evankelisluterilaisen uskonnon opetuksesta vai uskonnollisesta tilaisuudesta.

AOA kehotti kuntia  myös edelleen kehittämään tiedottamiseen liittyviä käytänteitä ja kodin ja koulun välistä yhteistyötä perus- ja ihmisoikeutena turvatun uskonnon ja omantunnon vapauden toteutumisen edistämiseksi kouluissa.

 

Kantelujen ratkaisut oikeusasiamiehen sivuilla

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*