Kelan lainvastaisesta menettelystä on apulaisoikeusasiamiehen saamien kymmenien kirjoitusten mukaan aiheutunut toimeentulotukiasiakkaille taloudellista vahinkoa, haittaa ja vaivannäköä. (Kuva: Ville Miettinen)

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja esittää Kelalle hyvityksen suorittamista toimeentulotuen käsittelyn lainvastaisesta viivästymisestä.

Pajuojan mukaan Kelan tulisi suorittaa hyvitystä niille asiakkaille, joille on aiheutunut taloudellista vahinkoa, haittaa ja vaivannäköä Kelan lainvastaisesta menettelystä.

Toimeentulotukihakemusten käsittelyssä, sitä koskevassa päätöksenteossa ja toimeentulotuen järjestämisessä on ilmennyt vakavia puutteita.

– Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on saapunut ratkaistavakseni satoja Kansaneläkelaitoksen toimeentulotukihakemusten käsittelyyn ja päätöksentekoon liittyviä kanteluita, Pajuoja toteaa lausunnossaan.

Koska virheet ovat selkeästi aiheutuneet viranomaisen vastuulla olevasta syystä, Kelan on apulaisoikeusasiamiehen mukaan oma-aloitteisesti ja aktiivisesti tiedotettava asiakkailleen heidän käytössään olevista toimintatavoista hyvityksen saamiseksi.

Apulaisoikeusasiamiehen tiedotteen mukaan Kelan menettely on erityisen moitittavaa, koska toimeentulotuki on tarkoitettu tilanteeseen, jossa henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Kelan tulisikin siis riittävän laajasti ja yksityiskohtaisesti selvitettävä asiakkailleen, millä tavoin asiakkaat saavat oikeutensa turvattua, sekä määritellä selkeästi hyvityksen suoritusperusteet.

Kelan pitää tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa on tarkoitus valottaa, kuinka viivästyksiä aiotaan korvata.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä