Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee sote-ja maakuntauudistusta keskiviikon ylimääräisessä kokouksessaan. Apulaispormestari Sanna Vesikansa löysi hallituksen ajamasta uudistuksesta paljon korjattavaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunginvaltuusto tekee omia linjanvetojaan sote- ja maakuntauudistuksen suhteen keskiviikkona. Tähän asti suurinta ääntä uudistuksen ongelmia esiin tuodessa on käyttänyt Helsingin osalta pormestari Jan Vapaavuori (kok.), mutta myös sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) on löytänyt hallituksen hellimästä mallista runsaasti parannettavaa.

-Maakuntien pakollisista asiakasseteleistä ja pakosta avata sote-keskukset suoralle valinnalle pitää luopua. Nämä estävät ja tuhoavat integraatiota. Järjestelmän pitäisi tukea integraatiota – ei rikkoa sitä, twiittasi Vesikansa tänään.

-Verotusoikeus on saatava pian maakunnalle itselleen. Jos maakuntiin siirrytään ilman verotusoikeutta, täytyy rahoituksen tasoa nostaa tuntuvasti nykytilasta siten, että esimerkiksi Uudenmaan 300 miljoonan euron alun vaje tilkitään. Muutoin sotea johtaa oikeasti VM, Sanna Vesikansa jatkoi twiiteissään.

Tilaaja-tuottaja-mallista luovuttava

Apulaispormestari kaipasi twiittinipussaan myös Uudellemaalle omaa alueellista ratkaisua ja kannusti luopumaan maakuntien pakollisista tilaaja-tuottaja-malleista.
-Tilaaja-tuottaja -mallit ovat osoittautuneet raskaiksi ja epädemokraattisiksi. Useimmissa niissä on sentään ollut vaaleilla valittu edustus myös tuottajapuolella – hallituksen mallissa ei sitäkään, Vesikansa huomauttaa.

Riittävän rahoituksen varmistaminen tieteelle, tutkimukselle ja koulutukselle oli myös Vesikansan remonttilistan kärjessä. Samoin kuntien ja maakuntien investointikyky on varmistettava luomalla tarvittavat instrumentit.

-Kasvavien kuntien pitää voida jatkossakin sijoittaa tulevaisuuteen. Instrumentin pitää olla automaattinen eikä sellainen, jossa valta annetaan hallitukselle tai VM:lle, Vesikansa muistutti twiiteissään.

Isoja muutoksia tarvitaan

Kuntalehden tavoittama apulaispormestari Sanna Vesikansa ei ole kovin optimistinen sen suhteen, että eduskunnan käsittelyssä oleva sote- ja maakuntauudistus enää hirveästi muotoaan muuttaa.

-Nämä minun esiin nostamat ongelmat ovat poimintoja uudistuksen eri puolilta. Korjattavaa löytyy todella paljon ja aika isoja muutoksia tarvitaan, että saadaan toimiva malli aikaan, Vesikansa arvioi.

-Näitä asioita on tuotu esiin pitkin matkaa, eikä sillä ole suurta vaikutusta ollut. Minun on vaikea uskoa, että asiat kääntyisivät eduskuntakäsittelyssä parempaan suuntaan, Sanna Vesikansa tunnustaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*