Älyn tarve kaupungeissa lisääntyy tulevina vuosikymmeninä, uskoo VTT.

– Väestönkasvu keskittyy tulevaisuudessa kaupunkeihin. Vuonna 2050 noin 70 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Suomalaisista noin 30 % asuu vuonna 2040 neljässä suurimmassa kaupungissa. Tämä on valtava haaste, jonka ratkaisemiseen tarvitaan ”älyä”, VTT muistuttaa tiedotteessaan.

Älyn tarkoituksena on helpottaa arkea: Energia on vähäpäästöistä, ja osa siitä tulee myös rakennuksiin integroiduista aurinkopaneeleista. Rakennuksia käytetään entistä monipuolisemmin ja liikenteen käyttövoimana on sähkö.

Tulevaisuuden energiajärjestelmät ovat entistä enemmän yhdistelmä keskitetystä ja hajautetusta tuotannosta, VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen uskoo.

Mainos– Mikäli uusiutuvan energian, kuten tuulen tai auringon, tuotanto lisääntyy, älykkäiden energiaverkkojen merkitys kasvaa. Energiaa käyttävien laitteiden huippukuormia voidaan laskea tai ottaa pois päältä ilman, että ihmisten hyvinvointi ja toiminta häiriintyvät, Airaksinen sanoo.

Liikenteessä älyn käyttö näkyy teknologian hyödyntämisenä liikenteen ja logistiikan käyttäjätarpeisiin.

– Liikennejärjestelmää kehitetään systemaattisesti asiantuntija- ja käyttäjätietoa hyödyntäen sekä hallinnoidaan julkisen ja yksityisen sektorin kokonaisvaltaisilla yhteistyömalleilla, uskoo johtava tutkija Anu Tuominen VTT:ltä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*