Tarkastuslaskennassa löytyi Keski-Suomen alueen kunnille sen verran lisäkustannuksia, että kunnat ovat irtaantumassa neljän maakunnan yhteishankinnasta.

Essoten, Siun soten sekä Vaasan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien suuri yhteinen ponnistus eli Aster-potilas- ja asiakastietojärjestelmä uhkaa jäädä tähdenlennoksi. 700 000 asukkaan alueelle suunniteltu asiakas- ja potilastietojärjestelmä piti ottaa käyttöön vuosien 2025-2026 aikana, mutta nyt vaikuttaa pahasti siltä, että hanke on kaatumassa.

Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Vaasan suunnalla hanke on etenemässä kohtuullisen sujuvasti läpi päätöksenteon, mutta Keski-Suomessa on tilanne toinen. Useat pienemmän kunnat ovat jo aiemmin ottaneet potilastietojärjestelmän hankintaan kielteisen kannan ja niin teki myös Jyväskylän kaupunginhallitus maanantaina.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, ettei se valtuuta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä etenemään hankinnassa. Asia on esillä kaupunginvaltuustossa 27. syyskuuta.

Mainos-Taustalla on Jyväskylän kaupunginvaltuuston vuonna 2019 tekemä päätös, jossa todetaan, että mikäli hankintakustannukset nousevat merkittävästi, niin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tulee keskeyttää hankinta. Ja kaupunginhallitus on todennut, että kustannukset ovat nousseet merkittävästi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin (kok.) kommentoi kaupunginhallituksen yksimielistä kantaa.

-Meidän päätösesityksen mukaan uusi hyvinvointialue tulee sitten aikanaan tekemään asiaan liittyvät ratkaisut ilman, että me Jyväskylän kaupungin ja muiden kuntien päätöksenteolla sidomme uuden hyvinvointialueen käsiä, Selin jatkaa.

Laskuvirhe antoi liian hyvän kuvan

Vuonna 2019 Jyväskylän kaupunginvaltuuston päättäessä hankintakokonaisuuteen mukaan lähdöstä oli kustannusarvio Keski-Suomen osalta 60 miljoonaa euroa. Kun kesäkuussa 2021 ilmoitettiin Keski-Suomen osuudeksi lähes 350 miljoonan euron kustannuksista 64,5 miljoonaa euroa, niin elokuussa tarkastuslaskennan jälkeen summa olikin jo 128,7 miljoonaa euroa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Kinnusen mukaan valtaisa kustannustennousu ei oikeastaan edes ole kustannusnousu, vaan yksinkertainen inhimillinen laskuvirhe, jota kukaan ei ole taulukoista tullut valmistelun aikana huomanneeksi.

-Päätökset siis ovat perustuneet aivan oikeaan faktaan. Sitä, miksi sen enempää me tai ulkopuoliset eivät esittelyaineistoon livahtanutta virhettä huomanneet, olen ihmetellyt, nyt kun asiat ovat selvinneet, ihmettelee Kinnunen Keskisuomalaisen artikkelissa.

Vielä ehtii luopua

Joka tapauksessa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin oikeat kustannukset nousevat Asterissa niin korkeiksi, että kädet ollaan nostamassa pystyyn. Tällä hetkellä se onnistuu vielä ilman lisäkustannuksia.

-Sopimuksiin liittyy exit-mahdollisuus, jonka mukaan 30.11. mennessä voidaan irtaantua sopimuksista seuraamuksitta, Jaakko Selin toteaa sopimuskuvioista.

-Asukkaiden kannalta irtautuminen ei merkitse mitään. Nykyiset järjestelmät toimivat ja Aster olisi otettu käyttöön alustavan aikataulun vuoden 2025 tietämillä, joten uusi hyvinvointialue olisi joka tapauksessa aloittanut nykyisten järjestelmien kanssa, Selin muistuttaa.

Aiheesta enemmän Jyväskylän kaupungin nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Keskisuomalaisena kuntapäättäjänä olen tyytyväinen ratkaisuun irtautua Asterista. Se oli selvä rahastusyritys. Toivon muuallakin nähtävän asiat Keski-Suomen hyväkseen näkemällä tavalla.

  2. Muut kunnat Keski-Suomessa ovat toistaiseksi päättäneet irtautua Esteristä, mutta Joutsan kunnanhallitus äänin 5:4 päätti kepulaisten ja demarien äänillä esittää valtuustolle Esteri-puuhan jatkamista. Valtuustossa 27.9.2021 sitten varmaan kuulemme siihen perustelut. Alueellisten terveydenhuollon järjestelmien rakentamisessa aiemmin mukana olleena saadun kokemuksen perusteella en pidä Aster- järjestelmän hankintaa järkevänä.
    Kalle Willman eläkeläislääkäri ja valtuutettu

  3. Joutsan valtuusto hyväksyi Aster-hankkeen jatkamisen äänin 12:11. Se on ainoa kunta hyväksymisen kannalla. Kuitenkaan kuntien kokouksessa 30.9.2021 valtuuston puheenjohtaja ei ilmoittanut tätä eriävää mielipidettä, vaikka oli itsekin äänestänyt hyväksymisen puolesta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

RAFO 2024: Katso tästä tuoreimmat jutut