Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli marraskuussa yli 89 000, mikä on noin kolmetuhatta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. (Kuva: Ville Miettinen)

Työllisyydessä ei näkynyt piristymisen merkkejä marraskuussa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Työttömien työnhakijoiden määrä nousi yli 29 000 henkilöllä viime vuoden marraskuusta. Marraskuussa oli avoinna 87 000 työpaikkaa, mikä on noin 48 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä työnhakijoita oli marraskuun lopussa yhteensä 264 300. Se on 29 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 8 200 enemmän kuin edellisessä kuussa. Niin nuorten työttömyys, yli 50-vuotiaiden työttömyys kuin pitkäaikaistyöttömyys olivat kasvaneet vuodentakaisesta.

20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 77,6 prosenttia. 15–64-vuotiaiden ikäluokassa se oli 73,3 prosenttia. Korkeimmillaan 15–64-vuotiaiden työllisyys oli vuosi sitten, kun lukema oli 74,2 prosenttia. Kokonaisuudessaan laskua on ollut vajaa prosenttiyksikkö.

– Työllisten määrä jatkoi marraskuussa hidasta mutta varmaa laskettelua alaspäin. Lukema ei tuo suuria yllätyksiä suhdannekuvaan, mutta vahvistaa sen, mikä jo tiedettiinkin. Heikko kysyntätilanne on vaivannut yrityksiä pitkään, ja koko talouden tasolla kielteiset työllisyysvaikutukset etenevät asteittain” arvioi pääekonomisti Jukka Appelqvist Keskuskauppakamarin tiedotteessa aiheesta.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa määräaikaisesti lomautetut henkilöt tulkitaan vielä työllisiksi niin kauan kuin lomautus on kestänyt alle kolme kuukautta. Kuitenkin myös lomautettujen määrä on ollut kasvussa.

– Vuodentakaiseen verrattuna avoimien työpaikkojen määrä on romahtanut ja lomautusten määrä lähes kaksinkertaistunut. Ei tarvitse olla suuri ennustaja todetakseen, että työllisyys jatkaa edelleen heikkenemistä lähikuukausina. Täytyy silti muistaa, että vielä on pitkä matka syvempien taantumien yhteydessä nähtäviin työttömyyslukemiin eli liiallista synkistelyäkin pitää välttää, Keskukauppakamarin Appelqvist sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä