Kuva: Ville Miettinen
Ison-Britannian parlamentti ei ole saanut aikaan päätöstä, kuinka maan ero Euroopan unionista lopulta tapahtuu.

Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier on kehottanut painokkaasti EU:n alueita ja kuntia tehostamaan valmistelujaan minkä tahansa skenaarion varalta Britannian EU-eroa koskevien neuvottelujen yhteydessä.

Britannian parlamentti äänesti torstaina EU-eron ajankohdan lykkäämisen puolesta, mutta tämän vaihtoehdon toteutuminen vaatii kaikkien jäsenvaltioiden yksimielisen päätöksen.

Puhuessaan EU:n paikallis- ja aluepäättäjille Bukarestissa perjantaina Barnier sanoi EU:n tehneen kaikkensa auttaakseen erosopimuksen hyväksymisessä.

– Vain Yhdistynyt kuningaskunta voi ratkaista pattitilanteen. Valmistelumme sopimuksettomaan eroon ovat nyt aiempaakin tärkeämpiä. Olemme kuitenkin ottaneet opiksi: ensinnäkin tarvitsemme Eurooppaa, joka kuuntelee kansalaisiaan, ja toiseksi kaikkien EU:ssa on tehtävä yhteistyötä menestyksekkään tulevaisuuden varmistamiseksi. Olemme nähneet, että tämä on mahdollista, Barnier sanoi.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtajan Karl-Heinz Lambertzin mukaan alueiden ja kuntien kaikkialla EU:ssa tulisi olla valmiustilassa, jotta ne selviytyvät väestöönsä ja talouteensa kohdistuvista vaikutuksista huolimatta siitä, että Britannian parlamentti äänesti eroajankohdan lykkäämisen puolesta.

– Kustannukset vaihtelevat huomattavasti alueittain, mutta vuosikymmeniä jatkuneiden yhteiskunnallisten ja taloudellisten suhteiden kaoottisen katkeamisen vaikutukset saattavat olla valtavat.

Lambertzin mukaan Barnier’n päätös puhua kuntien ja alueiden edustajille brexit-prosessin merkittävimpänä hetkenä osoittaa, että brexitin haasteisiin on vastattava kaikkien EU:n hallintotasojen yhteistoimin.

– Meille on selvää, että yhteisvastuullisuus on sooloilua parempi vaihtoehto, ja meidän on varmistettava, että tuleva EU on enemmän kuin markkinatalous ja että se ottaa riittävästi huomioon kansalaisten sosiaaliset tarpeet, Lambertz sanoi.

Alueiden komitean puheenjohtaja Karl-Heinz Lambertz puhui nuorten poliittikkojen tapaamisessa Bukarestin-kokouksessa. (Kuva: EU/Patrick Mascart)
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*