Kuntalaiset arvostavat sitä, kun kunnan järjestämät palvelut toimivat niin palvelutiskin luona kuin netissäkin. (Kuva: Pixabay)

Kuntien digitalisointiviikko alkaa ensi maanantaina (6.6.) ja tarjoaa kunnille eväitä arjen hallintaan, kun yhteiskunnan rakenteet muuttuvat. Kuntaliiton teemaviikon nimi on Kesytä kuntamuutos digitalisaatiolla.

– Kuntien on löydettävä ja luotava itseään uudelleen, kun kautta aikojen suurin hallinnollinen uudistus eli sote-uudistus toteutuu. Lisäksi TE-palveluiden siirtyminen kuntiin on iso muutos, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Elisa Kettunen kertoo.

Teemaviikon ohjelma koostuu webinaareista, verkkokeskusteluista, työpajoista ja miniseminaareista. Viikon aikana nostetaan esiin kuntien digitalisoitumiseen liittyviä erilaisia julkaisuja, podcasteja, blogeja, mielipiteitä ja pohdintoja.

Kunnat antavat vinkkejä toisilleen

Alkuviikon aikana keskitytään kunnan eri toimialoilla tehtävään työhön sekä digikehittämisen tuloksiin ja tunnistettuihin haasteisiin.

Digitalisointiviikolla keskeisien suunnannäyttäjien joukkoon kuuluvat kunnat, jotka tarjoavat toisilleen esimerkkejä hyvistä ideoista ja toimivista digiratkaisuista.

– Erityisesti keskiviikon seminaarissa tehdään kuntien digikehittäminen näkyväksi. Kunnat toivovat Kuntaliiton antavan tietoa siitä, mitä muissa kunnissa tehdään. Kunnille vertaiskeskustelu muiden kuntien kanssa on usein sitä parasta tukea, mitä voi saada.

– Kuntien hanke-esittelyt keskiviikkona lähetetään myös KuntaTV:n lähetyksenä, samoin perjantain päätösseminaari.

Viikon tarjonnasta saatavan hyödyn vastaanottaminen on helppoa, sillä ohjelmasta valtaosa avautuu kätevästi ilman ennakkoilmoittautumista, esimerkiksi Kuntaliiton digiviikkosivuilta löytyvien Teams-linkkien avulla.

– Pääosa ohjelmasta on verkossa. Ohjelmaa on laidasta laitaan. Ohjelma koskettaa eri toimialoja, kuten esimerkiksi viestintää, hankintaa, taloutta, varhaiskasvatus- ja opetusasioita.

”Suurten linjojen päivä”

Viikon aikana annetaan laajalti digieväitä tähän hetkeen ja lähitulevaisuuteen. Perjantaina siirretään katseita hieman kauemmas digitulevaisuuteen.

– Perjantai on suurten linjojen päivä.

Perjantai huipentuu ennen päätössanoja paneelikeskusteluun, jossa mietitään, mitä julkisen hallinnon digitalisaatiolla pitäisi saavuttaa.

Päätösseminaarin tärppinä Kettunen nostaa esiin tutkimuksellisen puheenvuoron Kuntien tulevaisuus, julkinen johtaminen ja julkiset arvot.

– Tässä kohtaa on annettu lupa haastaa kuulijoita ja erityisesti päättäjiä ja johtajia oikein kunnolla. Puheenvuoron takana ovat tohtorikoulutettava ja kunta-alan kehittäjä Sanni Pöntinen ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan toimitusjohtaja Petri Virtanen.

Kuntien digitalisointiviikko on jatkoa aiempien vuosien digitalisointipäiville, joita Kuntaliitto on järjestänyt FCG:n eli Finnish Consulting Groupin kanssa.

– Tätä on järjestetty yhdessä FCG:n kanssa kaksipäiväisenä edellisinä vuosina ja näillä kerroilla on koettu, että ei olla ehditty kaikkea tarvittavaa käydä läpi. Siitä syntyi ideana, että mitä jos meillä olisikin kokonainen teemaviikko.

Kuntaliiton järjestämä ohjelma maanantaista keskiviikkoon sekä perjantaina on osallistujille maksutonta. Torstaina on vuorossa digitalisointipäivät, joka on FCG:n järjestämä maksullinen tapahtuma. Torstain aikana käsitellään kunnallisissa organisaatioissa tehtävää digitalisaatiota ja rakenteellisia muutoksia erityisesti tietohallinnon ja sen järjestämisen näkökulmasta.

Elisa Kettunen kannustaa jokaista vierailemaan digitalisointiviikon tapahtumasivulla ja katsomassa, mikä sieltä voisi löytyä omiin tarpeisiin.

Juttua muokattu 2.6., kello 12.48: Sanni Pöntinen on tohtorikoulutettava, ei tutkijakoulutettava, kuten oli aiemmin virheellisesti kirjoitettu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*