Niina Ratilainen edustaa Dubaissa Euroopan unionin alueiden komiteaa.

– En usko, että tästä tulee pannukakku vaan että asioissa päästään eteenpäin. Odotan, että saamme ainakin rahoituslupauksia.

Näin kommentoi Dubaissa alkanutta YK:n ilmastokokousta (COP28) turkulainen valtuutettu Niina Ratilainen (vihr.). Hän edustaa kokouksessa Euroopan unionin alueiden komiteaa, alue- ja paikallishallintoa edustavien verkostoa. Hän edustaa verkostoa kokouksessa ainoana suomalaisena ja tuo kokoukseen nimenomaan alueellista ilmastopolitiikan näkökulmaa.

– Päätavoite on, että ilmastotoimissa huomioidaan aluehallintotason tekemisen potentiaali ja mahdollisuudet, oli kyseessä päästöjen vähentäminen, sopeutuminen tai tuhovaikutukset, Ratilainen sanoo.

Hän muistuttaa, kuinka kaupungeissa tuotetaan 70 prosenttia maailman päästöistä.

Mainos– Suomessa monet kaupungit ja kunnat tekevät jo kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, usein kunnianhimoisempaa kuin valtio. Näin tekee myös kotikaupunkini Turku. Mutta kunnianhimon tasoa on nostettava.

Ratilainen sanoo, että myös Dubaissa on tarkoitus tuoda esille, kuinka valmiita kaupungit ja kunnat ovat yhä vaikuttavampaan ilmastotyöhön.

– Mutta nyt tarvitaan tukea ja mahdollisuuksia edetä hyvin kunnianhimoisesti.

Ratilainen sanoo, ilmastokriisissä päästöjen vähentämisen rinnalle on nostettu sen vaikutuksiin sopeutuminen. Hänen mielestään vauraissa maissa päästöjen vähentäminen on nyt kaikkein keskeisintä, köyhimmissä joudutaan tekemään töitä jo sopeutumisessa.

Eroon fossiilisista polttoaineista

Ratilainen huomauttaa, että vaikka YK:n ilmastokokous järjestetään joka vuosi, nyt alkamassa oleva on erityisen tärkeä. Pariisin sopimuksessa 2015 hyväksyttiin laajasti toimet, jotta ilmaston lämpeneminen pysäytettäisiin 1,5 asteeseen.

Kokouksessa käydään nyt tilannekatsaus, kuinka Pariisin sopimuksen tavoitteita on toteutettu.

EU sitoutui vähentämään päästöjä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

– Emme ole ilmaston lämpenemisessä lähelläkään sopimuksen linjaa. Tämä koskee myös Suomea.

EU pyrkiikin saamaan Dubain kokouksen päätösasiakirjaan maininnan siitä, että fossiilisista polttoaineista – hiilestä, öljystä ja maakaasusta – luovuttaisiin. EU:n pyrkimystä seurataan erityisen kiinnostuneina kokouksen järjestäjämaan, Arabiemiraattien takia. Neuvotteluja vetää maan öljy-yhtiön johtaja.

Hienoista toivetta antaa Yhdysvaltojen ja Kiinan, isojen päästömaiden, tuore sopimus tiivistää ilmastoyhteistyötä.

Myös Ratilainen on toiveikas.

– Nyt on momentum saada uusia päästövähennyslupauksia. Toivon myös, että globaalit asiat osataan nähdä lokaaleina. Odotan merkittäviä edistysaskelia ilmastokriisin hillintään.

Hän korostaa, että lupausten ja tavoitteiden kirjaaminen eivät kuitenkaan riitä. On kiire alkaa tehdä niiden mukaisesti töitä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*