Pentti Itkonen ihmettelee, kuinka vähällä rahalla kaikki asiakkaat pitäisi kuntien mielestä hoitaa. (Kuva: Juha Metso)

Etelä-Karjalan alueella sote-palveluista vastaavan Eksoten alijäämät ensimmäisen puolen vuoden aikana olivat 10,2 miljoonaa euroa. Koko vuoden tasolla alijäämiä on arvioitu kertyvän yli 11 miljoonaa. Tämä sai kunnat älähtämään ja vaatimaan entistä tiukempaa kulukuuria Eksotelle.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen näkee tilanteen toisin. Syypäitä kuntayhtymän talousongelmiin voisi katsella jostain muualta, kuin soten suunnalta.

-Kunnat ovat antaneet meille jo valmiiksi alimitoitetun budjetin ja he ovat tienneet asian olevan näin jo siitä päättäessään. Ei näitä sote-palveluja voi tehdä aina vain halvemmalla. Me tuotimme sote-palvelut halvimmalla Suomessa vuonna 2016, mutta sekään taso ei kunnille riitä, Itkonen lataa.

Kunnat huolissaan

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva pitää Eksoten alijäämäiseksi painuvaa tilinpäätöstä huolestuttavana. Tosin jo Eksoten budjetissa alijäämää arvioitiin kertyvän 8,7 miljoonaa, joten kovin suuri yllätys tilanne tuskin kuntapäättäjillekään on.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Sama huoli on muillakin Etelä-Karjalan kunnilla. Vaarana on, että Eksoten menot kuormittavat jäsenkuntia vielä ensi ja seuraavanakin vuonna. Jos Eksoten menoja ei saada kuriin, joutuu Lappeenranta, kuten maakunnan muutkin kunnat, sopeuttamaan muita kunnallisia palvelujaan, jotta sote-kulut saataisiin maksettua, Jarva toteaa.

Tiukka taloustilanne näkyy työpaikoilla

Jäsenkuntien taholta kaikuvat jatkuvat säästövaateet ja yhä vain tiukkeneva talouskuri näkyy Eksoten työilmapiirissä. Ja palautetta palveluista tulee myös.

-Kuntalaisilta tulevan kritiikin sote-palveluiden järjestämisestä ottaa vastaan aina yksin Eksote. Kuntia ei kukaan kritisoi, vaikka juuri siellä päätetään, minkä verran saamme rahaa käyttöön. Se ratkaisee, miten palveluja tuotamme. Kustannustaso on viety jo liian alas. Tämä näkyy meidän rekrytointiongelmissa ja työntekijöiden sairauspoissaoloissa, Itkonen toteaa.

-Se ihmetyttää, minkä takia Eksoten menojen sanotaan rasittavan kuntien budjettia, vaikka me hoidamme kuntalaisia juuri kuntien puolesta. Miksi tämä on tällaiseksi mennyt, Pentti Itkonen ihmettelee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*