Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen (sd.) toimista on tehty poliisille tutkintapyyntö. Eksoten tarkastuslautakunta päätti keskiviikkona yksimielisesti, että se pyytää poliisia tutkimaan, onko hallituksen puheenjohtaja syyllistynyt toimessaan virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Eksoten tiedotteen mukaan näin epäillään tapahtuneen esimerkiksi järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja Eksoten toimipisteisiin, vaikuttamalla tai pyrkimällä vaikuttamaan rekrytointeihin, hyödyntämällä asemaansa toimeensa liittymättömissä asioissa ja toimimalla epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Etelä-Saimaan haastattelema Marja-Liisa Vesterinen ei aio erota tehtävästään. Alkuviikosta Vesterinen totesi Kuntalehdelle asiasta näin:

-Kourallinen meidän henkilökunnan jäseniä on tehnyt omia kirjallisia muistioita ja laittanut ne eteenpäin. Minulla on valitettavasti vaitiolovelvollisuus asioista, enkä voi asioita tarkemmin kommentoida. Sitä toivon, että tulisipa pian se päivä, jolloin nämä muistiot julkistetaan. Silloin ihmiset näkisivät mistä on kysymys.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijasen (kesk.) mukaan kiistanalaisia toimia, jotka ovat nyt nostettu pöydälle on ”ehkä yli kymmenen”.

Tarkastuslautakunnan jättämän tutkintapyynnön jälkeen poliisi päättää, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja käynnistetäänkö asiassa esitutkinta. Mikäli poliisi esitutkinnan, niin sen valmistuttua esitutkintamateriaali lähtee syyttäjälle, joka suorittaa syyteharkinnan.

Jos syytteitä nostetaan, niin asia etenee aikanaan käräjäoikeuteen. Mikäli tapaus etenee joskus käräjäoikeuteen, niin valistunut arvaus on, ettei tuolloin eletä enää vuotta 2020.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi Tarkastuslauta ei itse selvitä asiaa? Poliisilla on muutakin tekemistä.

  2. Minustakaan asia ei kuulu poliisille. Hallintokantelu kuntayhtymälle olisi sopivin menettelytapa. Siihen sitten ulkopuolinen selvittäjä, joka kuulee tasapuolisesti ja objektiivisesti kaikkia osapuolia.

  3. Tarkastuslautakunnan toimenkuvaan ei kuulu kuntalainkaan mukaan tehdä tutkintapyyntöjä vaan arvioida kunnan hallintoa ja taloutta. Mikäli tarkastuslautakunta havaitsee epäkohtia, se mainitsee tästä tilintarkastuskertomuksessa ja antaa mahdollisen muistutuksen kertomuksessaan. Lautakunta hankkii muistutuksesta asianoaisen selvityksen ja kunnanhallituksen lausunnon. Valtuusto päättää toimenpiteistä, mihin tarkastuslautakunnan mahdollinen muistutus antaa aihetta. Asiasta päättää valtuusto, ei tarkastuslautakunta. (KuntaL 125 §).

  4. Tutkintapyynnön epäilemästään rikoksesta saa tehdä kuka tahansa. Esitutkinnan kannalta ei ole relevanttia, onko pyynnön esittänyt yksityishenkilö vai esimerkiksi jokin kunnan lautakunta, vaan mahdollisen rikoksen tapahtuminen.
    Kunnalliset elimet eivät voi tehdä rikostutkintaa. Kenelläkään ei ole velvollisuutta tulla kunnallisen elimen kuultavaksi tai pidättäytyä totuuteen häntä kuultaessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*