Emeritusprofessorien mielestä perusterveydenhuollon asiakasmaksut pitää poistaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Emeritusprofessorit Olli-Pekka Ryynänen ja Erkki Vauramo vaativat perusterveydenhuollon sisällön ja tavoitteiden uudelleenarviointia. Kaksikko katsoo, että pelkkä itseisarvoinen voimavarojen lisääminen nykyjärjestelmään on riski. Voimavarojen lisäys voi pahentaa ongelmia, koska raja tulee joka tapauksessa joskus vastaan.

Ryynänen ja Vauramo esittävät ajatuksiaan Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisussa Hyvinvointialueiden seuraava askel.

Heidän mielestään terveydenhuoltojärjestelmän vakavimmat ongelmat, eli rahoituksen riittämättömyys ja työvoiman saatavuuden vaikeudet, ovat seurausta lääketieteen paisumisesta, monimutkaistumisesta ja pirstaleisesta järjestelmästä. Alueiden keskinäinen kilpailu ja varustautuminen soteuudistuksen tuloon ovat ruokkineet ylikapasiteetin rakentamista, ja terveydenhuoltoon on muodostunut kalliita ja ylimitoitettuja siiloja.

Emeritusprofessorit sanovat, että kaiken muun toiminnan pitää olla alisteista kahdelle päätavoitteelle: perusterveydenhuollon on tuotettava palvelut viiveettömästi kansalaisen sairastuttua ja hallittava pitkäaikaissairauksia.

Uudelle hallitukselle he lähettävät listan toimenpiteitä järjestelmän korjaamiseksi: hyvinvointialueiden määrää tulee supistaa noin 12 alueeseen, terveysasemien pitää olla kooltaan vähintään neljän lääkärin toimipisteitä, perusterveydenhuollon asiakasmaksut pitää poistaa, kansalaisten valinnanvapauden mahdollisuuksia on parannettava ja yksityistä palvelutuotantoa on käytettävä nykyistä laajemmin erityisesti perusterveydenhuollossa.

Hyvinvointialueiden seuraava askel

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*