Suomalaisten luottamus kuntapäättäjiin on korkeampaa kuin oman maakunnan ja valtakunnan tason päättäjiin, kertoo KAKSin tutkimus. (Kuva: Ville Miettinen)

Enemmistö suomalaisista, 58 prosenttia, luottaa erittäin tai melko paljon kotikuntansa päättäjiin. Luottamus kuntapäättäjiin on korkeampaa kuin oman maakunnan ja valtakunnan tason päättäjiin, joihin ilmoittaa luottavansa puolet kansalaisista.

Luvut käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön eli KAKSin tutkimuksesta. Luottamus maakunnan päättäjiin on tutkimuksen mukaan kaksinkertaistunut kuudessa vuodessa.

Sen sijaan enemmistö suomalaisista, 56 prosenttia, ei luota Euroopan unionin päättäjiin.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan kannattajien luottamus kohdentuu voimakkaasti valtakunnan tason päätöksentekijöihin. Kokoomuksen tukijat luottavat keskimäärää enemmän päättäjiin kaikilla tasoilla. Perussuomalaisten kannattajille ei kelpaa päätöksenteko oikeastaan millään tasolla. Nuoret, 18–30-vuotiaat, suhtautuvat päättäjiin ymmärtäväisemmin kuin varttuneemmat ikäluokat, KAKS kertoo.

MainosSanna Marinin, sd., hallitukselle hyvän arvosanan antaa 44 prosenttia kyselyyn vastanneista. Avoimen tyytymättömiä on yli neljännes eli 29 prosenttia suomalaisista. SDP:n vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat ovat erittäin tyytyväisiä hallituksen toimintaan, kun taas kokoomuksen ja etenkin perussuomalaisten kannattajat ovat kriittisiä. Keskustan kannattajat asettuvat vasemmistopuolueiden ja oppositiopuolueiden välimaastoon.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy ajalla 28.1. – 2.2.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1030. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*