Yksi vapaaehtoinen on jo seriffiksi lupautunut. Enontekiöläinen Antti Tonteri on lupautunut hoitamaan hommat, jos valtiolta ei rahaa ja tahtoa löydy. (Kuva: Enontekiön kunta, Jari Rantapelkonen)

Enontekiön kunnassa ihmetellään valtion toimia alueen turvallisuustilanteen hoitamisessa. Suomi-neidon käsivarsi on jäämässä ilman omaa poliisipartiota, kun Lapin poliisilaitos on ilmoittanut vahvistavansa paikkakunnalta eläköitymisen myötä vapautuvilla viroilla Kittilän poliisia.

-Kunta hoitaa kunnalle kuuluvat tehtävät ja valtio valtiolle kuuluvat. Kenen on vastuu siinä tapauksessa, kun täällä tapahtuu jotain todella pahaa. Meiltä on lopetettu myös rajavartio.
-Viime viikolla poliisia odotettiin 2,5 tuntia uhkaavassa tilanteessa Hetassa. Jos tilanne olisi ollut Kilpisjärvellä, odotusaika olisi venynyt viiteen tuntiin, pohtii tilannetta Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.

Tähti hankittu

Keskiviikkona Enontekiön kunta tuli esiin lehdistötiedotteella, jossa ilmoitettiin kunnan palkkaavan oman seriffin, jos valtio ei hommiaan hoida.

-Tähti ja pistooli on jo ostettu. Ne hommattiin viisi vuotta sitten, kun sama asia oli edellisen kerran esillä. Silloin saimme kuntaan oman poliisipartion ja olemme olleet todella tyytyväisiä tähän malliin, Alatörmänen kertoo.

Enontekiö on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta. Laajan pitäjän väkimäärä on jonkin verran alle 2000 asukasta, kun matkailijoita ei huomioida.

-Tämä on oikeasti hätähuuto, jonka avulla haluamme nostaa asiat keskusteluun. Meillä on yhteistä rajaa Ruotsin ja Norjan kanssa, rajanylityspaikka Ruotsiin ja kaksi Norjaan, valtatie 21:n rekkaliikenne on suhteessa Suomen vilkkainta, charterit tuovat 35.000 matkailijaa vuodessa alueella lomailemaan, matkailu ja poroelinkeino työllistävät myös poliisia,  Seppo Alatörmänen jatkaa.

Maailma ei lopu Enontekiölle

Valtuuston puheenjohtaja palaa kunnan turvallisuustilanteeseen. Sisäministeri Paula Risikon, Lapin poliisilaitoksen ja rajavartiolaitoksen taholta on luvattu pitää huoli alueen turvallisuustilanteesta, mutta luottoa kunnan puolelta ei näihin lupauksiin löydy.

-Elämää on jopa Levin pohjoispuolella. Ei maailma Enontekiölle lopu, vaikka Rovaniemeltä katsottuna tämä pussinperältä näyttääkin. Meille on sanottu oman poliisipartion kustannusten olevan 200.000 euroa. Ihan pikkuasioista täällä ei poliisille soitella, mutta kyllä valtion on pystyttävä takamaan yksityisten kansalaisten turvallisuus. Tällä mallilla sitä ei pystytä tekemään, Seppo Alatörmänen arvioi.

Vaikka ajatus oman seriffin palkkaamisesta on nostettu esiin huomion saamiseksi vakavalle asialle, niin heitossa on kuitenkin totta toinen puoli.

-Jos valtio ei ota huolehtiakseen turvallisuustehtäviä, niin kunnan on sitten pakko tehdä jotain. Vaihtoehdoksi nousee yksityisen turvallisuusfirman käyttäminen, Alatörmänen pohtii.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. pärjättiin siellä ennenkin ilman polliissia asukkaat hoiti itse poliisin toimet tullee paljon halvemmaksikin

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*