Helsinki siirtyi pormestarimalliin vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen. Kuva on valtuuston kokouksesta vuodelta 2018. (Kuva: Ville Miettinen)

– Valtuustossa taas aloitepuheita, kommentoi SDP:n valtuutettu Erkki Tuomioja Helsingin kaupunginvaltuuston viimeviikkoista kokousta Facebook-päivityksessään.

Tuomioja palasi vuoden 2021 vaaleissa kuntapolitiikoksi yli 30 vuoden tauon jälkeen. Hän kertoo paluun olleen kulttuurishokki.

– Valtuutettujen valta on kaventunut olemattomiin. Se on siirtynyt neljälle superlautakunnalle, pormestarille ja kansliapäällikölle. Ja kun lautakuntien määrä puristettiin neljään, luottamushenkilöiden määrä putosi samassa suhteessa. Kunnallinen demokratia oheni myös tätä kautta.  

Muodollisesti valtuusto toki päättää budjetista ja kaavoista, mutta ne taas tulevat valtuustoon valmiiksi sovittuina.

– Valtuuston kokouksissa lähinnä kuunnellaankin puheita, joilla perustellaan valtuustoaloitteita. Minusta se ei ole järkevää ajankäyttöä.

Tuomioja sanoo, että Helsingissä pitäisi tunnustaa tehdyt virheet, luopua pormestarimallista ja superlautakunnista ja siirtyä määräaikaisiin kaupunginjohtajiin.

– Helsingin pormestarimalli on epäonnistunut, eikä se rukkaamalla parane.

Valta kasaantui kansliapäällikölle

Tuomioja päätti yli 30 vuoden uransa kansanedustajana viime keväänä. Neljän eri hallituksen ulkoministerinä hänet tiedetään erityisesti ulkopolitiikan tuntijana, mutta hänellä on vankka kokemus myös kuntahallinnosta. Tuomioja työskenteli Helsingin kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajana 1979–1991.

Tuomiojan kritiikki pormestarimallia kohtaan on paljolti samaa, jota SDP toi esiin keväällä 2016, jolloin Helsingin valtuusto päätti johtamisjärjestelmän vaihdoksesta.

Kun tavoitteena oli parantaa kuntavaalituloksen vaikuttavuutta ja vahvistaa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen roolia, kävikin päinvastoin: valta siirtyi viranhaltijoiden suuntaan ja kasaantui kansliapäällikölle, joka esittelee kaikkien toimialojen asiat kaupunginhallitukselle.

-Otin kriittisen kannan pormestarimalliin jo kuusi vuotta siten, jolloin minua kysyttiin SDP:n pormestariehdokkaaksi. En olisi tullut valituksi, mutta ajattelin myös, että pormestarimalli ei ole sellainen rakenne, jossa haluaisin toimia. Nyt valtuutettuna olen yhä vakuuttuneempi, että järjestelmästä on luovuttava.

Tuomiojan mielestä pormestarimalli ei ole selkeyttänyt vaan enemmänkin hämärtänyt poliitikkojen ja viranhaltioiden vastuita.

-Ja sitten käy niin kuin palkanmaksusotkussa, eli vastuunkantajia ei löydy kummaltakaan puolelta.

Apulaispormestarien asema hämärä

Erityisen hämärä on Tuomiojan mielestä vailla esittelyoikeutta olevien apulaispormestarien asema. Pieni korjausliike olisi esittelyoikeuden antaminen apulaispormestareille, mutta se ei riitä Tuomiojan mukaan korjaamaan mallin perusongelmia.

Tuomioja arvioi, että SDP:n valtuustoryhmästä selvä enemmistö on pormestarimallista luopumisen kannalla. SDP työstää parhaillaan kunnallispoliittista ohjelmaansa, ja siinä nousee esiin myös johtamisjärjestelmän arviointi. Ohjelma on määrä hyväksyä marraskuussa piirikokouksessa.

-Kriittisyyttä on myös muissa ryhmissä, mutta se ei tietenkään riitä, jos kokoomus ja vihreät haluavat edelleen jatkaa tällä tiellä. Pormestarimallihan on pitkälti vihreiden idea, sillä he kuvittelivat mallin säätämisen aikaan pääsevänsä pormestaripuolueeksi. Ja kokoomuksellehan vallan keskittäminen on aina sopinut, Tuomioja sivaltaa.

Mielipiteiden laaja kirjo

SDP Helsingin puheenjohtaja Anita Hellman uskoo, että pormestarimallista käydään vilkasta keskustelua, kun piirikokous 11. marraskuuta käsittelee kunnallispoliittista ohjelmaa.

Hellmanin mukaan mielipiteiden kirjo SDP Helsingin jäsenistössä on laaja: joidenkin mielestä koko pormestarimalli pitäisi purkaa, toisten mielestä pienemmät viilaukset riittävät.

-Joka tapauksessa kriittistä arviota tarvitaan, sillä eihän mikään järjestelmä ole valmis syntyessään. Itse pitäisin vaatimusta koko mallista luopumisesta melkoisen radikaalina linjauksena, mutta valuvikoja pitää korjata. Ongelmakohtia ovat muun muassa apulaispormestarien kaventunut valta ja kaupunkiympäristölautakunnan massiiviseksi paisunut tehtäväkenttä, hän sanoo.

Juttua muutettu 19.10. klo 14.25: Lisätty Hellmanin kommentit.

Tuomiojan kuva: SDP Helsinki
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sdp on pienissäkinnisda ollut innokas pienentämään valtuustojen kokoa
    Pienet puolueet eivät mstuidi sitten lainkasn vsltudtn
    Samalla demokratia kärsisi, sillä ei e demareden mukasn väöiä

  2. Helsingissä selkeästi nähtävissä Tuomiojan esiin tuoma poliittisen tahtotilan väheneminen päätöksen teossa eli täysin päinvastaiseen suuntaan on menty kun mikä oli tahtotilana poliittisen vaikuttavuuden osalta alunpitäen siirryttäessä toimiala ja pormestarimalleihin. Käytännössä virkakoneisto enenevissä määrin vie oman tahtotilansa mukaisesti asioita eteenpäin. Esimerkkinä kansliapäällikön keväinen päätös 24.05.2023 jonka perusteella lähdettiin selvittämään liikelaitosten tilannetta. Työsuunnitelma valmistui 31.8.2023 ja varsinainen työ pitää olla valmiina 31.10.2024. Kukaan vaan ei tiedä mitä tämä työsuunnitelma pitää sisällään ja mitkä näiden mahdollisten toimenpiteiden vaikutukset ovat olettaen että niitä on suunnitelmaan sisällytetty?

  3. loppuun palaneiden broilereiden läsnä olo saa ihmiset suunniltaan.Varsinkin sdp kaasuputkimiehet ihmisten leivän syöjät ulos yhteiskunnallista toiminnasta.Sdp naikkosen pöyristyttäviä.Sana ja Ulpu Iivari jurppilaisineen pahempaa en tiedä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*