Melkoiset madonluvut lateli konsulttiyritys, kun Aster-hankkeen päätöksentekoon perehtyi. (Kuva: Pixabay)

Syksyllä nousukiidosta bittiavaruuteen syöksyneen Aster-hankkeen päätöksenteosta tilattu ulkopuolinen selvitys on valmistunut. Neljän sairaanhoitopiirin suuri yhteinen ponnistus eli Aster-potilas- ja asiakastietojärjestelmä kaatui syksyllä, kun Keski-Suomen kunnat irtaantuivat hankkeesta korkeiksi nousseiden kustannusten johdosta.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti teettää Aster-päätöksenteosta Keski-Suomen osalta ulkopuolisen selvityksen, joka annettiin Ernest & Youngin tehtäväksi. Tänään valmistuneen ja julkaistun selvityksen mukaan muodollisia laittomuuksia ei päätöksenteossa havaittu, mutta kosolti huonoa johtamista, suunnittelua ja heikkoa tiedonkulkua.

-KSSHP:n valtuustossa tai hallituksessa ei muodollisesti ole tehty lain tai voimassa olleiden hallintosääntöjen vastaisia päätöksiä Aster-hanketta koskien, selvityksen johtopäätösosiossa todetaan.

Riskienhallinta vajavaista

Selvityksen tehneet konsultit ovat kiinnittäneet runsaasti huomiota hankkeen riskienhallinta- ja raportointijärjestelmään. Tai pikemminkin niiden puutteisiin. Raportointi- ja valvontajärjestelmän puuttuminen on kertautunut päätöksenteossa ja valvontaa sekä riskienhallintaa on tehty jälkikäteen jo tapahtunutta tutkaillen.

MainosPuutteellisen raportointi- ja valvontajärjestelmän myötä kuntapäättäjille on annettu väärää tietoa päätöksenteon tueksi ja tämä on osaltaan kasvattanut osapuolten välistä epäluottamusta. Sairaanhoitopiirin hallitukselta olisi kaivattu niin ikään terhakampaa otetta.

-Puutteellinen raportointi- ja valvontajärjestelmä on aiheuttanut ongelmia tiedottamisessa alueen kunnille, epäselvyyksiä projektiorganisaation vastuualueissa sekä mahdollistanut sisällölliset virheet suunnitteluprojektissa liittyen erityisesti toimitus- ja käyttöönottovaiheen kustannusarvioihin. KSSHP:n hallitus ei ole asettanut hankkeelle suuntaviivoja tai keskeisiä toimintalinjoja, selvityksessä arvioidaan.

Sairaanhoitopiirin johtaja ei täyttänyt huolellisuusvelvoitettaan

Myös sairaanhoitopiirin johtajan Juha Kinnusen toiminnasta selvityksen tekijät löysivät huomautettavaa. Sairaanhoitopiirin hallintosäännöt ovat mahdollistaneet sen, että sairaanhoitopiirin johtaja on vastannut Aster-hankkeen projektiorganisaation johdon nimittämisestä. Jotain oli kuitenkin jäänyt tekemättä.

-Sairaanhoitopiirin johtajan vastuulla on ollut huolehtia projektiorganisaation valvonnasta sekä siitä, että hankkeella on sen taloutta aktiivisesti seuraava vastuutaho. Vaikka KSSHP:n hallintosääntöä on pyritty kehittämään lisäämällä valvonta- ja kontrollimekanismeja, ovat Aster-hankkeen nimitykset ja vastuualueiden määrittelyt jääneet puutteellisiksi. Näkemyksemme mukaan sairaanhoitopiirin johtaja ei ole täyttänyt huolellisuusvelvoitettaan tältä osin, selvityksessä todetaan.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee selvitystä tiistaina 7. joulukuuta pidettävässä kokouksessaan.

Selvitys kokonaisuudessaan KSSHP:n hallituksen uuden esityslistan lopussa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*