Esityksen mukaan tilaisuuksien järjestäminen olisi jälleen mahdollista, kun epidemiatilanne on rauhoittunut useammalla alueella perus- tai kiihtymisvaiheeseen. Kuva Kuntamarkkinoilta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että yleisötilaisuuksia aletaan purkaa tautitilanteen parantuessa kolmessa vaiheessa.

Yleisötilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan nykyisellään koko maassa aluehallintovirastojen ja kuntien päätösten mukaisesti. Käytännössä yleisölliset tapahtumat ovat tällä hetkellä keskeytyneinä.

Tilaisuuksien järjestäminen olisi jälleen mahdollista, kun epidemiatilanne on rauhoittunut useammalla alueella perus- tai kiihtymisvaiheeseen. Valtakunnallisen tapausilmaantuvuuden olisi tällöin oltava alle 75 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana ja alueellinen epidemiatilanne mahdollistaa tapahtumien järjestämisen.

Tuolloin yli 50 ihmisen yleisötilaisuuksia voitaisiin järjestää silloin, kun yleisöllä on ennakkoon suunnitellut paikat ja kun seurueet voivat välttää lähikontaktit.

MainosToiseen vaiheeseen voidaan siirtyä, kun epidemiatilanne on laskenut koko maassa kolmen viikon ajan. Valtakunnallisen tapausilmaantuvuuden olisi tällöin oltava alle 50 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

Kun myös alueellinen epidemiatilanne mahdollistaisi tapahtumat, myös isompia yleisötilaisuuksia voitaisiin järjestää. Enimmäisyleisömäärä määräytyisi muun muassa tilaisuutta varten varatun tilan koon mukaan.

Rajoitukset pois, kun tartuntoja vain satunnaisesti

Rajoitukset poistuisivat, kun uusia tartuntoja ilmaantuisi enää satunnaisesti, ja valtioneuvoston linjaus riittävän rokotekattavuuden tasosta on saavutettu.

Kaikissa kolmessa vaiheessa tilaisuuden järjestäjät sitoutuisivat noudattamaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n yhdessä laatimia ohjeita.

Lisäksi huomioon olisi otettava vastuullisten tapahtumien periaatteet, jotka ovat valmistuneet joulukuussa 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön turvalliset tapahtumat -työryhmän työnä.

Tuore esitys jatkaa työryhmän syksyllä 2020 tehtyä työtä. Tuolloin ryhmä valmisteli periaatteet vastuullisten tapahtumien järjestämiseksi.

Periaatteisiin sitoutumalla tapahtuma-alan toimijat ilmoittavat noudattavansa viranomaismääräysten ja suositusten lisäksi yhdessä viranomaisten kanssa laadittuja toimia osallistujien turvallisuuden varmistamiseksi. Silloin ne voivat käyttää viestinnässään Vastuullinen tapahtuma -leimaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*