Espoon kuntavaalien äänten laskennassa jännitettiin lopulta eniten ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen, kok., ja ulkoministeri Timo Soinin, ps., kisaa ykköspaikasta.

Lopulta Soini joutui luovuttamaan ykköspaikan Mykkäselle selvin luvuin 4514–4079.

Soini menetti kolmanneksen aiemmista äänistään. Mykkänen oli ehdolla ensimmäistä kertaa.

Muuten naiset olivat vahvasti kärjessä kiinni: seitsemän kymmenestä eniten ääniä saaneesta oli naisia. Kolmossijan vei Maria Guzenina, sd, neljänneksi tuli Inka Hopsu, vihr., ja viidenneksi Christina Gestrin, r.

Järjestys säilyi

Puolueiden järjestykseen vaalit evät merkittävästi vaikuttaneet. Vihreät vakiinnuttivat asemansa selvästi toiseksi suurimpana puolueena ja ottivat eroa sosiaalidemokraatteihin ja perussuomalaisiin. Suurimman kokoomuksen ja kakkosen, vihreiden ero kutistui 7,8 prosenttiyksikköä, mutta on silti edelleen 11,4. Paikoissa eroa on yhdeksän.

Sen sijaan vihreiden ja SDP:n ero kasvoi 6,5 prosenttiyksiköllä.

Espoossa häviäjiä olivat perussuomalaiset -2,6 prosenttiyksikköä, kokoomus -2,3, RKP -1,5 ja SDP -1,0. Voittajia olivat vihreät, joiden kannatus kasvoi 5,5 prosenttiyksikköä. Muutkin puolueet kasvattivat kannatustaan, mutta vain prosenttiyksikköjen kymmenyksiä.

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen keräsi vihreitten listalla vajaat 900 ääntä ja meni selvästi läpi.

Rannalle jäi muun muassa Seppo Huhta, ps., joka on tullut tunnetuksi vahvana maahanmuuttokriitikkona. Sanoin varsinkin takavuosina uusien yritysjohto-oppien soveltaja mainetta kerännyt Tero J. Kauppinen, kok., jäi valitsematta.

Kansanedustajat menestyivät Espoossa kohtuullisesti. Muutamat näkyvät kuntapoliitikot tai muut kuten Hopsu, Henrik Vuornos, kok., Tiina Elo, vihr., Mia Laiho, kok., ja  Saara Hyrkkö, vihr., sekä kansanedustaja Simon Elo, ps., kasvattivat äänimääriään runsaasti. Joiltakin pitkäaikaisilta näkyviltä valtuutetuilta katosi vastaavasti satoja ääniä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*