Kolme kaupunkia sai kokeilurahaa KIRA-digi-hankkeen neljännessä haussa. Yhteensä 27 valitun kokeilun joukossa Espoo, Raahe ja Tampere saivat kokeellisen kehittämisen tukea.

Ympäristöministeriön johtaman hankkeen kokeiluhakuun tuli 105 hakemusta. KIRA-digi-hankkeen tarkoitus on uudistaa kiinteistö- ja rakentamisalan toimintatapoja, sekä luoda ja kokeilla uusia digitaalisia ratkaisuja.

Espoolle myönnettiin 30 000 euroa kokeellisen kehittämisen tukea mittaustiedon julkisen käytön kehittämiseen. Kaupunki haluaa kehittää julkisen, visuaalisen käyttöliittymän, jossa se julkaisee jalostettua mittaustietoa eri alueiden rakennusten kuluttamasta energiasta ja vedestä ja paikalla tuotetusta energiasta. Tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä.

Raahe sai 13 185 euroa kaupunkivisualisoinnin kehittämiseen. Raahe haluaa ottaa avoimen kaupunkidatan suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Kaupunki käyttää hankerahoitusta muun muassa avoimen aineiston hyödyntämiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Datan hyödyntäminen nykyaikaisten mallien luomisessa voisi synnyttää merkittävää ajan ja rahan säästöä.

Tampereen kaupunki aikoo käyttää saamansa 25 000 euron kokeilurahan kaavoituksen ja maankäytön avoimen tietomallin kehittämiseen. Tietomalli mahdollistaa yleiskaavan yhdistämisen tietomallipohjaiseen asemakaavaan ja maakuntakaavaan. Se kehitetään avoimella kuvauskielellä ja julkaistaan kaikkien vapaasti käytettäväksi. Mallin tarkoitus on nopeuttaa suunnittelua ja parantaa suunnittelutyössä tuotettujen selvitysten laatua ja tiedon saatavuutta.

Avatar
Milka Valtanen
toimitus@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*