kuva: Valtioneuvoston kanslia.
Sipilän hallituksen johtotroikka pääsi sopuun maakuntien lukumäärästä marraskuussa 2015.

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua johtavan alivaltiosihteeri Päivi Nergin maakuntien lukumäärää koskeva spekulaatio herättää keskustelua pienissä maakunnissa.

Nerg mietti Maaseudun Tulevaisuudessa 25. heinäkuuta, että pienempi määrä maakuntia olisi ollut parempi vaihtoehto ja ennakoi, ettei 18 jää tulevien maakuntien lopulliseksi määräksi.

– 12 tai jopa viisi olisi ollut parempi vaihtoehto esimerkiksi pelastustoimen kannalta. Mutta jos maakuntien määrä olisi tässä rakentamisvaiheessa ollut pienempi, huuto olisi ollut vielä hirveämpi, Nerg sanoi.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen, kesk., on hämmästynyt Nergin lausunnosta ja katsoo, että Nerg on sanomisillaan heikentänyt merkittävästi uskottavuuttaan tehtävänsä hoidossa.

– Valmistelusta vastaava virkamies ei voi lähteä spekuloimaan, että asiat olisi pitänytkin tehdä jotenkin toisin, Wuorinen sanoo.

Nerg epäilee myös, etteivät pienimmät maakunnat kykene hoitamaan tehtäviään ilman yhteistyötä. Näin ollen maakuntien määrä vähenee joko kriisimenettelyn kautta tai heikoimpien hakeutuessa yhteistyöhön vapaaehtoisesti.

– Tietysti maakunnat joutuvat tekemään yhteistyötä. Tekeväthän ne sitä runsaasti jo nyt. Minua ihmetyttää, eikö Nerg todella tiedä, miten maakunnat toimivat, Wuorinen sanoo.

Kun maakuntien lukumäärää aikanaan päätettiin, erityisesti Etelä-Savon, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan katsottiin olevan liipaisimella, jos valmistelussa olisi päädytty nykyistä pienempään maakuntalukuun.

Kainuun maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Korhonen ei ole Nergin puheista niin tuohtunut kuin Wuorinen.

– Se on vähän turhaa spekulaatiota, koska valmistelu joka tapauksessa tapahtuu 18 maakunnan pohjalta, ja siihen myös Nerg on vastuuvirkamiehenä sitoutunut, Korhonen sanoo.

Korhonen pohtii, että Nergin puheet voidaan ottaa maakunnissa myös vihjeenä tulevaisuutta varten.

– Sehän on maakuntien päättäjistä itsestään kiinni, kuinka hyvin he hoitavat asiansa ja miten hyvin toimivia ja elinvoimaisia maakuntia he rakentavat. Tässä pienet maakunnat eivät ole heikoimmassa asemassa. Uskoisin, että isommat maakunnat joutuvat pikemminkin ottamaan monisssa asioissa mallia pienempien maakuntien hyvin toimivista palveluista.

Keski-Pohjamaan liiton hallituksen puheenjohtaja Antti Mäkelä, kesk., kommentoi asiaa vain lyhyesti:

– Uskon ja luotan siihen, että uudistus toteutuu kaavaillulla 18 maakunnan mallilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Poliitikot pois sotkemasta asioita. Alkuperäinen 5. malli takaisin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*