Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kunnianhimoiset tavoitteet ovat keskenään osittain ristiriitaiset, samoin kuin niiden toteuttamiseksi toistaiseksi esitetyt keinot.

Tukimuksessa todetaan, että uudistuksen keskeisistä onnistumisen elementeistä ei ole juuri keskusteltu. Nämä elementit ovat ohjaus- ja kannustejärjestelmä sekä sote-henkilöstön saaminen mukaan uudistukseen.

– Kustannusvaikuttavuuden parantaminen edellyttää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuullisilla alueilla eri toimijat toimivat yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Ilman uudenlaisia ohjaus- tai kannustinjärjestelmiä tavoitteiden saavuttaminen on epätodennäköistä.

Tutkimuksen yhteydessä tehtiin sote-alan ammattilaisille kysely. Sen perusteella yksityistä ja julkista sektoria ei tule asettaa korostetusti vastakkain valinnanvapaudesta ja kilpailusta riippumatta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kyselyyn tulleissa vastauksissa toivottiin, ettei nykyisen sote-järjestelmän hyvin toimivia osia hukattaisi uudistuksessa, ja että alan ammattilaiset saavat ajantasaista ja oikeaa tietoa uudistuksen etenemisestä.

Sote – enemmän, paremmin ja halvemmalla? –tutkimus

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*