Kuntapuolue on vahvasti edustettuna eduskunnassa. Vähän turhankin vahvasti, arvioi EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kuntien luottamushenkilöinä toimivilla lainsäätäjillä on ongelmallinen kaksoisrooli, kirjoittaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tuoreessa blogissaan.

Kansanedustajista 82 prosenttia on myös kotikuntiensa kunnanvaltuutettuja. Haaviston mielestä kansanedustajien kaksoisrooli näkyy siinä, ettei kipeitä kuntia koskevia lainsäädäntöuudistuksia saada vietyä eduskunnassa jouhevasti eteenpäin.

Lääkkeeksi tilanteeseen tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tarjoaa Ruotsin mallia. Puolueet voisivat sopia keskenään, etteivät samat henkilöt istu eduskunnassa ja kuntiensa valtuustoissa.

– Ruotsin vaalilaki ei suoraan kiellä ehdokasta asettumasta ehdolle useammassa vaalissa, mutta puolueet huolehtivat siitä, ettei sama henkilö pyri sekä valtiopäiville että valtuustoihin. Kunnan- ja maakäräjävaltuustoissa sitä vastoin on samoja henkilöitä, Haavisto kirjoittaa.

Kansalaiset kärsivät

Tutkimuspäällikkö Ilkka Haaviston mielestä nykytilanteesta kärsivät ennen kaikkea kansalaiset eli veronmaksajat. Kipeät ratkaisut jäävät hänen arvionsa mukaan usein puolitiehen, kun samaan aikaan päättäjät istuvat kahdella pallilla. Toisaalta hyviäkin puolia eduskunnan kuntatietämyksessä on.

-On hyvä asia, että eduskunnassa on syvällistä tietämystä paikallishallinnon asioista. Kuntapäättäjien kattava läsnäolo eduskunnassa varmistaa sen, että kuntien mielipide huomioidaan eikä valtionhallinto pysty kävelemään kuntien yli.

-Kaikissa kysymyksissä ei kuitenkaan ole kyse julkishallinnon sisäisistä kysymyksistä. Eduskunnassa käsitellään myös kysymyksiä, jotka koskevat julkisen ja yksityisen sektorin välistä tehtävänjakoa sekä sen pelisääntöjä. Ongelmallisimmiksi muodostuvat tilanteet, joissa vastakkain ovat yhtäällä kuntaorganisaatioiden ja toisaalla kansalaisten sekä yksityisten yhteisöjen edut, Ilkka Haavisto toteaa blogissaan.

Ajelua kaksilla rattailla

Erityisesti terveydenhuollon kehittämisessä on Haaviston arvion mukaan näkynyt se, että suurin osa kansanedustajista ajaa kaksilla rattailla.

-Kunnallinen perusterveydenhuolto on rapautunut. Vaikka Suomessa on runsaasti yksityisen terveydenhuollon tarjontaa, ovat kunnat pitäneet kynsin hampain kiinni yksinoikeudestaan julkisen terveydenhuollon palveluiden tuottamiseen, Haavisto arvioi.

-Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudesta on ollut poliittisesti rohkea yritys ongelman ratkaisemiseksi. Valinnanvapauslakiesityksen kivinen tie eduskunnassa on kuitenkin paraatiesimerkki siitä, kuinka vaikeaa eduskunnalle on tulla kansalaisia vastaan, kun julkisten tuotanto-organisaatioiden intressit painavat raskaina päätöksentekijöiden vaakakupissa, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto kirjoittaa.

Blogi kokonaisuudessaan EVAn sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*