Monessa eri roolissa sote-uudistuksia valmistelemassa ollut konkaripolitiikko Tapani Tölli (kuvassa vas.) painottaa luovuutta ja rohkeita avauksia, kun uusia hyvinvointialueita ja niiden toimintamalleja rakennetaan.

Tuore hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) totesi vuonna 2010 Kuntalehdelle antamassaan haastattelussa, että luovuutta tarvitaan peruspalvelujen turvaamisessa. Aikaa on mennyt toistakymmentä vuotta, monia sote-malleja on rakenneltu, mutta yhä edelleen luovuus ja peruspalvelut mahtuvat samaan lauseeseen.

-Se perusajatus on yhä voimissa. Nyt tarvitaan luovuutta, kun ollaan luomassa uutta. Pitää pystyä tarkastelemaan ennakkoluulottomasti nykyisiä palvelujen tuottamismalleja. Luovuudelle, rohkeudelle ja asiantuntijuudelle on tarvetta.

-Nyt on päätökset tehty ja meidän pitää huolehtia siitä, että saamme rakennettua toimivan mallin. Nyt on olennaista hyvinvointialueiden jatkon kannalta se, miten perustan rakentaminen onnistuu. Se on työläs tehtävä, mutta meillä ei ole varaa siinä epäonnistua.

-Meillä on perinteisesti mitattu tehokkuutta terveydenhuollon suoritteilla, on tilastoitu asiakasmääriä, vastaanottokäyntejä ja leikkauksia. Sen sijaan meillä on hyvin vähän tutkittu vaikuttavuutta. Siihen meidän on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota, Tapani Tölli painottaa.

Hyvin valettu perusta kestää

Tammikuussa 2022 valittavat hyvinvointialueiden uudet valtuutetut ovat paljon vartijoina, kun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelurakennetta viritetään tulevaisuutta varten.

-Siksi on tärkeää, että ne, jotka ehdolle lähtevät, paneutuvat huolella asiaan. Ehdokkaiden pitää selvittää itselleen mistä uudistuksessa on kyse, Tölli opastaa.

Hyvinvointialueet tekevät kauaskantoisia päätöksiä jo ennen, kuin ensimmäistäkään potilasta on hoidettu tai tulipaloa sammutettu uusien maakunnallisten toimijoiden voimin. Valmistelutyöhön jo alkuvaiheessa vaikuttaminen ja maakunnallisesti toimivan palveluverkon onnistunut rakentaminen turvaavat peruspalvelujen säilymisen.

-Kunnasta valittu yksittäinen valtuutettu ei ole avainasemassa, kun kunnan terveysaseman kohtalosta päätetään. Ratkaisevaa palvelujen säilymisen kannalta on se toimintamalli ja -strategia, joilla hyvinvointialuetta lähdetään rakentamaan. Toimeenpanon merkitys korostuu, Tapani Tölli painottaa.

-Tämä ei ole myöskään palvelujen keskittämismalli, vaan jalkauttamismalli. Kun erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto ovat samalla järjestäjällä, niin miksei esimerkiksi silmälääkäri voisi käydä eri terveysasemilla, Tölli kysyy.

Vielä kerran

Tapani Tölli ei lähtenyt enää ehdolle eduskuntaan vuoden 2019 kuntavaaleissa. Aluevaalit saivat Tyrnävällä Oulun kupeessa eläkepäiviään viettävän Töllin kuitenkin vielä kerran lähtemään ehdolle.

-Aika paljon tuli kyselyjä ehdokkaaksi lähdöstä. Olin kyllä jo ajatellut, että minä olen vaalini käynyt. Mutta kun olen ollut näissä sote-valmisteluissa aina Paras-hankkeesta lähtien mukana eri tasoilla, niin päätin vielä lähteä ehdolle.

Tulevien aluevaalien ennakkoasetelmaa kokenut poliitikko pitää mielenkiintoisena. Vaikka erilaiset ennusteet ovat ennakoineet maakuntakeskusten ehdokkaiden jyräävän pienistä kunnista ehdolle lähtevät, niin Tölli uskaltaa epäillä asiaa.

-Ei kunnallisvaalien tulosten perusteella voi vetää johtopäätöksiä aluevaalien tuloksista. Ihmiset voivat äänestää yli kuntarajojen ja se oululainen voi äänestää pienestä kunnasta ehdolle tulevaa. Nyt pitää vain havahduttaa ihmiset huomaamaan, että kannattaa äänestää näissä vaaleissa, Tapani Tölli korostaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Entinen ministeri ja kansanedustaja Tapani Tölli on oikeassa. Luovuutta tarvitaan, jotta kaikkialla saadaan sotepalvelut toimimaan asiakkaiden kannalta parhaimmalla mahdollisella tavalla.
    Pelkään kuitenkin vahvaa toimitojen keskittymistä maakuntakeskuksiin. Eräs syy on se, että valmistelevat henkilöt ovat pääsääntöisesti maakuntakeskuksissa asuvia ja silloin ei kyetä saatika halutakaan nähdä maakunnan kuntien ja niiden kylien tarpeita. Monet nuorista suunnittelijoista eivät muista entisiä kuntien sotetoimintoja ja ovat ajan pitemmälle kuluessa yhä enemmän vieraantuneita ihmisten tarpeista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*