Turun hallinto-oikeus ei nähnyt Porin, Rauman ja Raision kuntavaaleissa tehdyn niin suuria virheitä, jotta asiaan olisi pitänyt puuttua.

Porin, Raision ja Rauman kuntavaalitulokset eivät muutu. Tänään antamillaan päätöksillä Turun hallinto-oikeus on hylännyt kuntavaaleista tehdyt valitukset.

Raisiota koskevassa valituksessa vaadittiin koko kuntavaalien uusimista. Vaalitoimitsija oli kotiäänestyksessä yhden aamupäivän aikana jättänyt leimaamatta kuuden äänestäjän äänestysliput.

Virheen huomattuaan vaaliviranomainen oli korjannut leimaamatta jäämisen viiden äänestäjän osalta siten, että leimaamattomaksi tiedetyt äänestysliput vaalikuorineen oli myöhemmin ennakkoäänestysaikana revitty äänestäjän ja vaalitoimitsijan läsnä ollessa. Tämän jälkeen äänestäjien oli annettu äänestää uudelleen. Tämän menettelyn hallinto-oikeus totesi vaalilainsäädännön vastaiseksi.

Kuudennen kotiäänestyksessä leimaamatta jääneen äänestäjän ei annettu äänestää uudelleen vaalipäivänä. Tämän menettelyn hallinto-oikeus katsoi olleen lainmukainen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Päätöksessään Turun hallinto-oikeus toteaa, että edellä mainitut virheet rasittavat alle 0,06 prosenttia kaikista Raisiossa annetuista äänistä. Lisäksi vain yhden äänestäjän tahto jäi toteutumatta, kun viiden annettiin ennakkoäänestyksessä äänestää lainvastaisesti. Koska tapahtuneilla virheillä ei ollut vaalituloksen kannalta merkitystä, niin kuntavaaleja ei määrätty Raisiossa uusittaviksi.

Poria ja Raumaa koskevissa valituksissa vaadittiin vaalituloksen oikaisua. Hallinto-oikeuden mukaan Porissa keskusvaalilautakunnan vahvistamat äänimäärät olivat 12 ehdokkaalla virheelliset. Pääosin kyse oli yhden äänen ja enimmillään viiden äänen erosta vahvistettuun äänimäärään verrattuna.

Virheet johtuivat yksittäisten leimaamattomien äänestyslippujen hyväksymisestä, äänestyslippuun tehtyjen merkintöjen tulkintavirheistä sekä lasku- ja kirjaamisvirheistä. Ääntenlaskussa tapahtuneilla virheillä ei kuitenkaan ollut merkitystä siihen, keitä Porissa tuli valituksi.

Raumalla keskusvaalilautakunta oli vahvistanut kymmenelle ehdokkaalle väärät äänimäärät. Raumalla laskutaito oli ääntenlaskijoilla Poria paremmin hanskassa, sillä suurin osa virheistä oli yhden äänen ja suurimmillaan kolmen äänen suuruisia. Rauman virheilläkään ei ollut vaikutusta itse vaalitulokseen, joten oikaisuun ei ollut tarvetta.

Hallinto-oikeuden päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*