Hallitus patistelee perin suorasukaiseen tyyliin Savonlinnan päättäjiä takaisin ruotuun. Pääministerin mielestä turhat ulkoistamishömpöttämiset on syytä lopettaa.

Savonlinnan tukipaketti tai Sosterin erikoissairaanhoidon ulkoistaminen. Siinä vaihtoehdot, jotka Savonlinnan kaupungissa keskiviikkona vierailleet demariministerit paikallisille päättäjille antoivat Itä-Savon mukaan.

Lehden haastattelussa pääministeri Antti Rinne ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vaativat paikallisia päättäjiä vahvoin sanankääntein luopumaan suunnitelmista ulkoistaa Sosterin erikoissairaanhoidon palvelut ulkopuoliselle palveluntuottajalle. Vaatimusta vauhditettiin koplaamalla yhteen ulkoistaminen ja Savonlinnalle nykyhallituksen suulla luvattu tukipaketti.

-Toivon todellakin, että Savonlinnan päättäjät ovat nyt viisaita tässä sairaan- ja terveydenhoidon asiassa, eivätkä lähdet yksityistämisellä hömpöttelemään. Sillä on yhteys sitten tähän tukipakettiin, pääministeri Rinne totesi Itä-Savon mukaan.

Erityisratkaisu Savonlinnan keskussairaalalle?

Ministeri Kiuru lupaili lehtihaastattelussa Savonlinnan keskussairaalalle erityisratkaisua osana sote-uudistusta.

-Olen omalta osaltani ja koko hallituksen valmis turvaamaan erityisratkaisuin kattavat palvelut Savonlinnan keskussairaalassa osana sote-uudistusta. Mutta ulkoistukselle perustuvia ratkaisuja en ole valmis tukemaan, Krista Kiuru toteaa Itä-Savon sivuilla.

Hallituksen tukipaketista odotetaan päätöksiä syksyn budjettiriihen yhteydessä. Tällä hetkellä tilanne vaikuttaa siltä, että jos ulkoistussuunnitelmista pidetään tiukasti kiinni, niin toiveet tukipaketista saadaan heittää menemään.

-Jään odottamaan mitä täältä vastataan. Vastauksen olisi parasta tulla pian niin, että ratkaisuja saadaan tehtyä vielä syksyn aikana. Aikaa ei ole hukattavaksi, perhe- ja peruspalveluministeri toteaa Itä-Savo-lehdessä.

Ratkaisun avaimet löytymässä

Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaron mukaan tammikuulla liikkeelle lähtenyt erikoissairaanhoidon ulkoistuksen valmistelu on yhä käynnissä. Peitsaron mukaan keskiviikon tapaaminen ministerien kanssa sujui hyvässä hengessä.

-Meillä oli erittäin hyvät keskustelut ministerien Sirpa Paateron ja Krista Kiurun kanssa. Nyt kävi niin, että vierailun tiimoilta vain tämä yksi asia nousi vahvasti otsikoihin, Peitsaro kertoo.

Keskustelujen sisällöstä kuntayhtymäjohtaja on vaitonainen. Krista Kiurun lupailema erityisratkaisu Sosterille sote-uudistuksen osalta voi kuitenkin suunnitelmia Savonlinnan seudulla muuttaa. Mutta mitä on sovittu ja mitä tästä seuraa, selviää vasta tulevaisuudessa.

-Valitettavasti neuvottelujen sisällöstä en pysty tässä vaiheessa kertomaan. Joka tapauksessa puhuimme siitä, kuinka palvelut saadaan tulevaisuudessa järjestettyä. Meillä on näillä näkyminen ensi keskiviikkona yhtymähallituksen kokous ja keskustelujen sisältö tulee silloin julkiseksi, Panu Peitsaro toteaa.

Tarvetta tukipaketille

Itä-Suomen yliopiston vuonna 2016 tekemä päätös lakkauttaa opettajakoulutus Savonlinnassa oli kova isku kaupungille. Menetettyjen työpaikkojen ohella aluetalouden miinusmerkkiä venyttivät nuorten opiskelijoiden poistuminen katukuvasta ja kauppajonoista, sekä satojen vuokra-asuntojen tyhjentyminen.

Demariministerien kovat puheet ja kahden eri asian koplaaminen eivät tulleet paikalliselle päättäjälle täytenä yllätyksen.

-Tietyllä tavalla ei yllättänyt. Heillähän valta ja voima hallituksessa. Ja näissä asioissa on aina kyse rahasta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) toteaa.

Hallituksen tukipaketille olisi kaupungissa käyttöä. Veroprosentti on tällä hetkellä 22,25, väestö ikääntyy ja nuoret karkaavat muille maille.

-Savonlinna on myös erittäin pirstaleinen alue. Meidän pinta-alasta 38 prosenttia on vettä ja se tuo omat haasteensa palvelujen järjestämiseen. Toivon, että tämä otetaan rahoitusasioissa huomioon, Torikka toivoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*