Kerrostalojen piha uudella asuinalueella
Esimerkiksi Helsingissä on pohdittu eri tavoin kohtuuhintaisen asumisen edistämistä. Kuva: Ville Miettinen

Valtioneuvosto tiedotti maanantaina talouspoliittisen ministerivaliokunnan tekemistä päätöksistä, joiden mukaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara sulautetaan ympäristöministeriöön vuoden 2025 aikana.

Samalla ajanjaksolla päätettiin sulauttaa Valtion asuntorahasto valtion talousarvioon.

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajien KOVA ry ilmoitti pitävänsä hallituksen julkistamia päätöksiä yllättävinä ja hätiköityinä.

Vaikka Ara-toimijoiden kannalta Ara-viraston toiminnassa on ollut ja on edelleen kehittämistarpeita, viraston lakkauttaminen ja toimintojen siirtäminen ympäristöministeriöön ei vaikuta hyvältä päätökseltä, KOVA ry tiedotti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Valtionhallinnossa on yleisesti omaksuttu toimintatapa, jossa ministeriöt vastaavat lainsäädännöstä ja toimintojen yleisestä kehittämisestä ja niiden alaiset virastot valtion päätösten toimeenpanosta, KOVA:n toimitusjohtaja Jouni Parkkonen ihmettelee.

– Nyt taitaa olla ensimmäinen kerta, kun valtionhallinnossa kuljetaan tässä suhteessa vastavirtaan, eli lakkautetaan merkittävä virasto ja siirretään sen toiminnot osaksi ministeriön työtä, Parkkonen jatkaa johtamansa järjestön tiedotteen mukaan.

Kohtuuhintaisen asuntotuotannon hallinnointia suurempi asia on kuitenkin Valtion asuntorahaston lakkauttaminen ja siirtäminen kokonaan osaksi valtion budjettitaloutta, Parkkonen lisää.

– Tällä päätöksellä nykyinen ja tulevat hallitukset menettävät valitettavasti kokonaan mahdollisuuden rakennusalan ja kohtuuhintaisen asuntorakentamisen elvytystoimiin budjettimenojen ollessa sidottuina valtiontalouden kehyksiin.

Työryhmän rooli tarkentui

Ympäristöministeriö asetti huhtikuun 2024 lopussa työryhmän pohtimaan valtion tukeman asuntotuotannon kehittämistä.

Yhdeksi osaksi työryhmän työtä kuuluu myös valtion tukeman asuntotuotannon hallinnoinnin kehittäminen. Työryhmän työn määräaika päättyy tämän vuoden lopussa.

KOVA ry:n mukaan tätä taustaa vasten on yllättävää, että merkittäviä päätöksiä on tarkoitus lähteä toteuttamaan ennen kuin työryhmätyön kokonaisuus on valmis.

KOVA pitää ratkaisua hätiköityä nimenomaan siksi, että työryhmässä ei järjestön saamien tietojen mukaan ole vielä pohdittu sitä, miten valtion tukemaa asuntotuotantoa muuten kehitetään ja mitä viranomaistoimintoja se vaatii edelleen ympärilleen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*