JHL:n jäsenet kertoivat mielipiteensä hallituksen suunnitelmista syksyllä tehdyssä kyselyssä. (Kuva: Ville Miettinen)

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäsenet suhtautuvat erittäin kriittisesti hallituksen sosiaaliturvaleikkauksiin. Varsinkin suunnitelmat aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamiseksi saivat kielteisen vastaanoton JHL:n loppuvuodesta tekemässä jäsenkyselyssä. JHL on hyvinvointialan ammattilaisten ja opiskelijoiden ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa.

Kysely toteutettiin avoimena verkkokyselynä, ja siihen saatiin lähes 5 200 vertailukelpoista vastausta. Aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamista piti negatiivisena 88 prosenttia vastaajista.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehtojen kiristämistä piti huonona 84 prosenttia ja ansiosidonnaisen tason leikkaamista 83 prosenttia.

– Kyselyssä korostuivat tietyt ammattiryhmät, kuten koulunkäynninohjaajat. Heistä miltei puolet työskentelee osa-aikaisina, sovitellun päivärahan ja asumistuen turvin. He kohtaavat usean leikkauksen koko voiman erittäin kovasti. Kun täysiaikaisen koulunkäynninohjaajan lähtöpalkka on 2 000 euron tietämillä, niin tulee pahaa jälkeä, kun siitä osa-aikaisilta viedään kuukausitasolla satasia pois, sanoo JHL:n erityisasiantuntija Samuli Sinisalo järjestön tiedotteessa.

Vuorotteluvapaa ja aikuiskoulutustuki on määrä lakkauttaa elokuussa. Syyskuusta eteenpäin ansiopäiväraha tullaan porrastamaan työttömyyden keston mukaan.

– Toivottavasti osa jäljellä olevista leikkauksista, kuten aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ehditään vielä perua. Tällaiset leikkaukset laskevaan taloussuhdanteeseen, heikkenevään väestölliseen huoltosuhteeseen ja nopeasti kehittyvän teknologian muovaaman työelämään ovat hyvin lyhytjänteistä politiikkaa, Sinisalo sanoo.

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvan muutoksia joulukuussa 2023. JHL on pitkin syksyä ja alkutalvea järjestänyt lakkoja, jotka vastustavat hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämäuudistuksia.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä