Lastensuojelun Keskusliitto vaatii kannanotossaan hallitukselta selkeitä linjauksia ja toimia lapsiperheköyhyyttä syventävän ja lisäävän politiikan lopettamiseksi. (Kuva: Pixabay)

Lapsi- ja perhejärjestöt ovat huolissaan siitä, että hallituksen kehysriihen mahdolliset lisäsopeutukset kohdistuvat liian rajusti lapsiin ja perheisiin.

Lastensuojelun Keskusliitto vaatii kannanotossaan hallitukselta selkeitä linjauksia ja toimia lapsiperheköyhyyttä syventävän ja lisäävän politiikan lopettamiseksi. Se muistuttaa hallitusta siitä, että lapsiin ja perheisiin on jo kohdistettu leikkauksia. Lapsikorotusten poisto, asumistuen heikennykset ja indeksikorotusten jäädyttäminen osuvat jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin lapsiperheisiin.

Lapsilisään tehdyt korotukset ovat tervetulleita, mutta vaatimattomia suhteessa esimerkiksi yksinhuoltajien toimeentulohaasteisiin.

Suomen sosiaali ja terveys ry on arvioinut, että aiemmin päätettyjen sopeutustoimien seurauksena lähes 17 000 lasta tippuu köyhyysrajan alapuolelle. Ennen nykyhallituksen ensimmäisiä sopeutustoimia noin 122 000 lasta on elänyt köyhyydessä Suomessa.

Tutkimusten pohjalta tiedetään, että vauva- ja pikkulapsivaiheessa koettu köyhyys on vaurioittavinta. Myös yhden vanhemman perheiden köyhyysriski on merkittävä.

Lapsi- ja perhejärjestöjen näkemys on, että verotuksen on oltava yksi keino mahdollisissa lisäsopeutuksissa. Veronkorotuksissa kuitenkin tulee huomioida, miten esimerkiksi välttämättömiin kulutustuotteisiin liittyvät veronkorotukset vaikuttaisivat pienituloisiin lapsiperheisiin.

Lastensuojelun Keskusliiton kannanotossa vaaditaan, että hallitus arvioi suunniteltujen sopeutustoimien lapsivaikutukset ja yhteisvaikutukset ennen kehysriihen varsinaisia päätöksiä sekä sitoutuu vaikutusarviointien pohjalta tarvittaessa tekemään muutoksia. Yhteisvaikutusten arvioinnissa on otettava huomioon tällä hallituskaudella jo tehdyt sosiaaliturvaleikkaukset.

Järjestöt ovat myös erittäin huolissaan omaan rahoitukseensa mahdollisesti kohdistuvista leikkauksista ja vetoavat hallitukseen leikkausten perumiseksi. Hallituskauden loppupuolelle on kaavailtu 100 miljoonan euron eli 25 prosentin leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksiin.

– Toteutuessaan leikkaukset vaarantaisivat ennaltaehkäisevän, matalan kynnyksen tuen esimerkiksi mielenterveyshaasteiden, kiusaamisen tai perheväkivallan tilanteissa. Tämän seurauksena vaarana on, että kuntien ja hyvinvointialueiden kustannukset kasvavat, Lastensuojelun Keskusliiton tiedotteessa todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä