Avaimet ihmisen kämmenellä
Kohtuuhintaisen asumisen määrittelyä vaikeuttaa se, että valtion tai kuntien asuntopolitiikassa ei ole täsmennetty paljonko ihmiselle olisi jäätävä käteen asumismenojen jälkeen. Kuva: Pixabay

Hallituksen päätöksen mukaan valtio voisi luopua kokonaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen erikoistuneen A-Kruunu Oy:n omistuksesta. Tämä periaatepäätös on nostanut esiin ristiriitaisia näkemyksiä siitä, miten hyvin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on tarjolla.

– Koska kohtuuhintaisia asuntoja rakennuttavia ja omistavia yleishyödyllisiä yhteisöjä on useita, välttämätöntä perustetta valtion omistamalle toimijalle ei ole, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kertoo.

– Valtion rooli asuntopolitiikassa on vaikuttaa lainsäädännöllä, tukipolitiikalla ja muilla vastaavilla toimilla, Mykkänen lisää johtamansa ministeriön tiedotteessa.

A-Kruunulla on tällä hetkellä lähes 3 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa, jotka sijaitsevat Helsingin seudulla ja muilla kasvavilla kaupunkiseuduilla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



”Merkittävää niukkuutta”

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajien Kova ry:n toimitusjohtaja Jouni Parkkonen yllättyi valtion myyntilinjauksesta.

– Koska kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on edelleen merkittävää niukkuutta useissa suurimmissa kaupungeissa ja koska omakustannusvuokran ja markkinavuokrien ero on näillä alueilla suuri, Parkkonen perustelee yllättymistään hallituksen linjauksesta.

Lisäksi yhdistyksen tiedotteessa huomautetaan, että kohtuuhintaisten asuntojen saatavuutta helpottanut A-Kruunu Oy on myös kehittämistyön kautta kirittänyt eri tavoin kiinteistö- ja rakennusalaa.

Yhtiö on kehittänyt puurakentamista, asumisen innovaatioita ja kiertotaloutta.

Selkeästi edullisempia

A-Kruunun tiedotteessa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Vatilo kertoo hakijamäärienkin perusteella laajalti haluttujen asuntojen suosion salaisuuden.

– Yhtiön asunnot ovat keskimäärin neljännestä edullisempia kuin markkinaehtoisten asuntojen vuokrat, Vatilo lisää.

Yhtiön tase oli vuoden 2023 lopussa 600 miljoonaa euroa ja oma pääoma 81 miljoonaa euroa. Yhtiö ei yleishyödyllisyyssäännösten mukaisesti tavoittele voittoa. Yhtiön henkilöstömäärä on 34.

Valtionyhtiöiden omistuksen olennaisista muutoksista päättäminen kuuluu eduskunnan päätösvaltaan. Eduskunnan hyväksyessä hallituksen päätöksen, selvitys yhtiön myynnistä toteutuisi näillä näkymin jo alkusyksyn aikana.

Tarkoituksena on myydä koko osakekanta. Yhtiöllä on rakenteilla noin 400 asuntoa ja suunnitteilla yli 1 000 asuntoa. Yhtiö on taloudellisesti hyvässä kunnossa.

Tili tuli, minne se meni?

Turun kaupunkitutkimusohjelmaan kuuluvassa hankkeessa selvitettiin kohtuuhintaisen asumisen tilannetta ja näkymiä muutama vuosi sitten.

Tässä yhteydessä nostettiin esiin, miten kohtuuhintainen asuminen on kansallisesti katsottuna määritelty puutteellisesti. Tämä takia on vaikea hahmottaa kunnolla asumisen kustannusten järkevää tasoa tuloihin suhteutettuna.

Toisin sanoen valtion tai kuntien asuntopolitiikassa ei ole täsmennetty paljonko ihmiselle olisi jäätävä käteen asumismenojen jälkeen.

Määrittelyn puutteellisuuden vuoksi kohtuuhintaisen asumisen poliittinen ohjaus ja sen toteutumisen seuranta on vajavaista, arvioitiin tutkimushankkeessa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*