Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko toivoo lakimuutosten menevän pikavauhtia läpi eduskunnan ja uusittujen lakipykälien olevan voimassa jo vuoden 2018 alussa. (Kuva: Liisa Takala)

Kuntien sote-ulkoistusten ja investointien rajoittamista tiukennetaan, kokonaisuuden kannalta huonoista ja pitkistä sote-sopimuksista halutaan eroon ilman korvauksia, tyhjilleen jäävistä sote-kiinteistöistä luvataan korvausta kunnille. Siinä tärkein anti hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja reformiministerityöryhmän puoltamista lakimuutoksista, jotka ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn vielä loppuvuoden aikana.

Kuntien ulkoistussopimuksia ollaan suitsimassa todella tiukalla kädellä. Pitkien ja massiivisten ulkoistussopimusten on pelätty vievän mahdollisuudet toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja järkevästi.

-Koska sote-uudistus siirtyi, niin meidän oli joka tapauksessa pakko jatkaa rajoittamislain voimassa oloa. Samassa yhteydessä sitten virkamiesvalmistelun pohjalta katsottiin tiukennuksia lakiin.

-Meillä on ollut huoli siitä, että ulkoistukset betonoivat nykytilanteen, eikä sote-uudistuksessa päästä sille asetettuihin tavoitteisiin. Nämä lakimuutokset tulevat koskemaan vain uusia sopimuksia, painottaa perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Irtisanomiskorvaukset pois sopimuksista

Ministeri Saarikon mukaan hallitus haluaa muuttaa lakia siten, että irtisanomisehto olisi pakollinen aina, kun ulkoistus koskisi yli 30 prosenttia (nykylaissa yli 50 prosenttia) kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja sopimus jatkuisi vuotta 2020 pidemmällä. Muutoksen myötä maakunta voisi sanoa sopimuksen irti ilman eri korvausta.

-Hallituksen tavoitteena on edetä ripeässä aikataulussa. Parhaimmassa tapauksessa laki voisi olla voimassa jo ensi vuoden alussa, Saarikko arvioi.

Uutta linjausta on osaltaan ollut vauhdittamassa Meri-Lapin sote-yhteisyritys, jonka yhteydessä on puhuttu jopa 100 miljoonan euron sopimussakosta, mikäli maakunta haluaisi eroon Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin työn alla olevasta hankintapäätöksestä. Pohjoisen suunnalla onkin tulossa kiire, jos nimet halutaan papereihin ennen uuden lain voimaan tuloa.

Tyhjistä sote-kiinteistöistä korvauksia

Hallitus aikoo jatkaa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslain voimassaoloa vuoden 2019 loppuun saakka. Myös kuntien yhteistoiminta-alueita koskevaa puitelakia jatketaan vuodella.

Osalle tyhjilleen jäävien sote-kiinteistöjen kanssa pulaan joutuvista kunnista on luvassa taloudellista apua. Määräaikaisen sääntelyn tarkoituksena ei ole kuitenkaan taata korvausta kaikille kunnille. Korvaukset kohdistuvat yksittäisille kunnille niissä tilanteissa, joissa soten kiinteistöjärjestelyjen seurauksena kunnan mahdollisuudet päättää itsenäisesti taloudestaan ja vastata lakisääteisistä velvoitteistaan vaarantuvat.

Aiheesta STM:n sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä