Pohjois-Savon sairaanhoitopiirillä on kuntayhtymien paras arviointikertomus. Kuva: Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri

Hämeenkyröllä on paras arviointikertomus, kun vertailussa ovat alle 20 000 asukkaan kunnat. Yli 20 000 asukkaan paras taas on Hyvinkäällä. Kuntayhtymistä paras on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirillä.

Kolmikko valittiin konsulttiyhtiö KPMG:n järjestämässä Vuoden Arviointikertomus -kilpailussa.

Perusteluissa kerrotaan, että Hämeenkyrön arviointikertomus on selkeä, johdonmukainen ja oleelliseen keskittyvä.

– Arvioinnin keskeiset havainnot, johtopäätökset ja suositukset on nostettu havainnollisella tavalla esiin. Tarkastuslautakunnan johtopäätökset ja suositukset tarttuvat tarkastuslautakunnan roolin ja erityisesti kunnan johtamisen kannalta oleellisiin kysymyksiin, ne perustuvat arvioinnin havaintoihin ja ovat riittävän konkreettisia.

Arviointikertomuksessa tarkastuslautakunnan huomiot keskittyvät taloudellisesti ja toiminnallisesti oleellisiin asioihin. Pienten kuntien sarjan tasoerot ovat suuret. Hämeenkyrö edustaa selkeää parhaimmistoa.

Hyvinkään arviointikertomus puolestaan on kauttaaltaan poikkeuksellisen selkeä, johdonmukainen ja oleelliseen keskittyvä. Arvioinnin tietopohjaa on kuvattu ja analysoitu monipuolisesti. Arvioinnissa käytetyt kriteerit ja havainnot on tuotu selkeästi esiin.

– Keskeisiä arviointihavaintoja ja johtopäätöksiä on havainnollistettu johdonmukaisesti yhdenmukaisella tavalla, mikä helpottaa kertomuksen luettavuutta. Tarkastuslautakunnan suositukset on nostettu arviointikertomuksessa selkeästi esiin, ja ne ovat konkreettisia ja huolellisesti perusteltuja.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin arviointikertomus on sisällöltään ja rakenteeltaan johdonmukainen ja olennaiseen keskittyvä. Arvioinnissa käytetty tietopohja on laaja, ja arvioinnin keskeisiä havaintoja on tuotu esiin kaavioita ja taulukoita havainnollisella tavalla käyttäen.

– Esitystavaltaan arviointikertomus on helppolukuinen. Arvioinnin keskeiset havainnot, johtopäätökset ja suositukset on nostettu yhdenmukaisella ja johdonmukaisella tavalla esiin läpi arviointikertomuksen.

Arviointikertomuksessa tarkastuslautakunnan johtopäätökset ja suositukset tarttuvat tarkastuslautakunnan roolin ja erityisesti talouden johtamisen kannalta oleellisiin kysymyksiin. Ne perustuvat arvioinnin havaintoihin ja ovat erittäin konkreettisia ja yksityiskohtaisia.

– Tarkastuslautakunta ei vain lausu omia näkemyksiään, vaan arvioinnin kriteerit ja perustelut ovat tuotu arviointikertomuksessa selkeästi esiin.

Kuntien ja kuntayhtymien tarkastuslautakunnille suunnattu Arviointikertomuskilpailu järjestettiin 11:nnettä kertaa. Kilpailulla halutaan edistää tarkastuslautakuntien arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laadukkuutta.

Kilpailu toteutettiin yhteistyössä Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan kanssa.

Tuomariston puheenjohtaja Mikko Wennberg Owal Groupista kertoo, että arviointikertomusten kehitys kilpailun järjestämisvuosien aikana on ollut nopeaa. Valtaosa kilpailuun osallistuneista kertomuksista on nykyisin korkeatasoisia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä