Hämeenlinna-Vanajan seurakunta moittii Kelan ja Hämeenlinnan kaupungin sosiaalityön toimintaa. Turhan moni kaupunkilainen joutuu turvautumaan seurakunnan diakonityön apuun selvitäkseen elämässä eteenpäin.

Kun Kelan ja kaupungin taholta ei ihminen riittävää apua saa, niin seuraavan turvaverkon muodostaa seurakuntien diakonityö. Hämeenlinnan suunnalla tähän tukiverkkoon on kevään aikana päätynyt turhan moni kaupunkilainen. Yhä useampi asiakas on ohjattu hakemaan perustoimeentuloon liittyvää taloudellista turvaa diakoniatyöstä.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan seurakuntaneuvosto ja diakonityön johtokunta ovat tuoreessa kannanotossaan tuoneet esiin huolensa tilanteesta. Kannanoton mukaan seurakunnan diakoniatyön tietoon on tullut kevään aikana tilanteita, joissa asiakkaat eivät ole saaneet sosiaalityön palveluja työntekijävajauksen vuoksi ja avun saaminen on vaikeutunut.

– Tyypillisin asiakastilanne on ollut se, että Kela ei ole myöntänyt toimeentulotukeen oikeutetulle asiakkaalle sitä perustoimeentulotuen määrää, joka asiakkaalle myönnettiin aikaisemmin, ennen kuin toimeentulotuki siirtyi Kelan käsiteltäväksi. Kelan laskelmissa olevat virheet ovat myös haitanneet asiakkaiden oikeutta välttämättömän toimeentulotuen saamiseen, kannantotossa todetaan.

Kaupungin ja Kelan yhteistyössä parannettavaa

Osaltaan asiakkaiden tarvitsemien palvelujen saantia on hidastanut pula sosiaalityön työntekijöistä. Tällöin seurakunnan diakonityön tehtäväksi tulee hoitaa asioita, jotka kuuluisivat Kelan tai kaupungin vastuulle. Kannanotossa tuodaan esiin myös näkemys siitä, että Kelan ja sosiaalityön yhteistyö ei vaikuta sujuvalta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Kelan ja sosiaalityön yhteistyö ei vaikuta sujuvalta. Erityisen huolestuttavaa on se, että kaupungin sosiaalipalvelujen saatavuuden heikkeneminen lisää eriarvoistumista. Seurakunta, järjestöt ym. tahot tekevät parhaansa heikoimmassa asemassa olevien hämeenlinnalaisten auttamiseksi.

Perustoimeentuloon liittyvät kysymykset ovat kuitenkin lakisääteisiä tehtäviä. Ihmisten auttamiseksi on Hämeenlinnassa tehty hyvää yhteistyötä, mutta nyt tuntuu, että asiakkaiden oikeus välttämättömään toimeentuloon ei toteudu, ja siitä on syytä olla huolissaan, kannanotossa todetaan.

EDIT: Otsikkoa muutettu 19.6.2018

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*