Haminassa olisi tänään aihetta vaikka liputukseen. Google julkisti komean 600 miljoonan euron palvelinkeskusinvestoinnin. (Kuva: Haminan kaupunki)

Haminan kaupunki sai maanantaina oman MM-kultansa, kun hakukoneyhtiö Google ilmoitti investoivansa uuteen palvelinkeskukseen 600 miljoonaa euroa. Palvelinkeskus tulee Summan vanhan paperitehtaan tontille, jossa yhtiöllä on jo nyt suoraan tai välillisesti 300 henkilöä työllistävä palvelinkeskus, johon on vuosien saatossa investoitu useassa erässä noin 800 miljoonaa euroa.

– Olemme tehneet Googlen kanssa tiivistä yhteistyötä kymmenkunta vuotta, joten investointisuunnitelma oli tiedossa, mutta kyllä sen investoinnin lopullinen suuruus yllätti meidät kaikki. Tämä on suurin Haminaan tehty yksittäinen kertainvestointi, kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kertoo.

Kilpailukyky varmistettava

Muhonen korostaa hakukoneyhtiön tekemällä investointipäätöksellä olevan suuri merkitys Haminan lisäksi koko Suomelle. Hallitusneuvotteluissa on pyrittävä varmistamaan Suomen kilpailukyky myös tulevaisuudessa.

– Tällä investoinnilla on erittäin suuri kansallinen merkitys. Datakeskusten sijoituspaikat kilpailevat keskenään eri maissa ja tämä päätös on osoitus siitä, että Google luottaa Suomeen.

– Hallitusneuvotteluissa onkin syytä varmistaa, että meihin voidaan luottaa myös jatkossa. Suomen kilpailukyvyllä on erittäin suuri merkitys, kun kansainväliset jättiyhtiöt tekevät investointipäätöksiään. Kilpailu uusien palvelinkeskusten sijoituspaikoista on kovaa ja siinä kisassa meidän pitää pysyä mukana, Muhonen korostaa.

Mittava investointi säteilee laajasti paikalliseen yrityselämään etenkin rakennusvaiheessa. Jopa aika yllättäviinkin paikkoihin.

– Investointivaihe tuo tänne paljon uutta työtä ja uusia ihmisiä. Kun edellistä palvelinkeskusta rakennettiin, niin täällä oli paljon väkeä Irlannista. Se elävöitti melkoisesti pubi-kulttuuria niin Haminassa kuin Kotkassa, naurahtaa kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Aiheesta enemmän Haminan sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*