Kuva: Sonja Eloranta
Ymmärretäänkö ministeriössä tai Kuntaliitossakaan, että kunnat ovat nyt monen merkittävän muutoksen keskellä, eikä kaikki hienoja ja tarpeellisia uudistuksia voida pääosassa kuntia toteuttaa hyvin ja hallitusti, sanoo Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen.

Lausunnon poikineen ovat kunnat saaneet viime vuosina lähettää valtiovarainministeriön suuntaan. Erilaista uudistusta on tulossa rinnakkain, pitkittäin ja päällekkäin. Kun samaan aikaan kuntatalous on pakottanut karsimaan kunnista viranhaltijoiden määrän minimiin, niin jäljellä olevat työntekijät ovat todella tiukalla.

Hankasalmen kunta nosti kissan pöydälle antaessaan valtiovarainministeriölle lausunnon kiinteistöverouudistuksesta.

-Ymmärretäänkö ministeriössä tai Kuntaliitossakaan, että kunnat ovat nyt monen merkittävän muutoksen keskellä, eikä kaikki hienoja ja tarpeellisia uudistuksia voida pääosassa kuntia toteuttaa hyvin ja hallitusti yhden ja saman vuoden aikana, kunnan antamassa lausunnossa kysytään.

Liian paljon päällekkäin

Kunnanjohtaja Matti Mäkisen mukaan pienissä alle 10 000 asukkaan kunnissa valmistelutyötä tehdään vain kourallisella väkeä. Virkoja on yhdistelty, eikä kahvihuoneissa enää päät yhteen kolise.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Vain muutama viikko sitten annoimme lausunnon kuntien ja maakuntien taloustietojen tuottamista ja raportointia koskevasta lainsäädännöstä. Nyt annoimme lausunnon suuresti kuntia koskevasta kiinteistöverouudistuksesta. Samaan aikaan on päällä suuri sote- ja maakuntauudistus.

-Alustavia tietoja valtiolle on jo maakunnille siirtyvistä henkilöistä ja kiinteistöistä toimitettu, mutta on kokonaan toinen asia, kun asioita ruvetaan lopullisesti käymään läpi. Nämä kolme suurta ja merkittävää uudistusprosessia on toteutumassa päällekkäin ja pienessä kunnassa on korkeintaan 5-6 keskeistä työntekijää hoitamassa asioita. Ja samaan aikaan pitää vielä hoitaa kaikki normaalit työtehtävät, Matti Mäkinen huokaa.

Uudistukset tarpeen

Hankasalmen suunnasta korostetaan, että uudistuksia ei vastusteta. Muutos on tarpeen, mutta kun kaikki tulee yhtä aikaa päälle, niin kädet loppuvat.

-Aikataulutus näillä uudistuksilla on vain sellainen, että etenkin pienemmissä kunnissa ollaan todella tiukalla. Meilläkin on alkamassa ensi vuonna useita isoja rakennushankkeita, jotka sitovat paljon esimerkiksi rakennusvalvonnan resursseja, Mäkinen jatkaa.

Suuren sote- ja maakuntauudistuksen takkuaminen eduskunnassa voi tarjota pienille kunnille henkireiän.

-Jos sote- ja maakuntauudistus lykkääntyy eduskunnassa, niin sitten voidaan nämä vireillä olevat uudistukset hoitaa. Mutta jos se etenee hallituksen suunnittelemassa aikataulussa, niin todella tiukalla ollaan, Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*