Heinola perkasi kiinteistöjen tiedot niin haja-asutusalueella kuin taajamassa. Kaupungin kiinteistörekisteri saatiin ajan tasalle ja kiinteistöverotulot kasvoivat merkittävästi.

Vuoden vaihteessa päättyvä Heinolan kiinteistötietojen inventointi-projekti on ollut menestyksekäs kaikilla mittareilla mitattuna. Kaupungin rakennus- ja huoneistorekisteriin on lisätty noin 9 900 rakennusta, jotka on löydetty projektissa vuosina 2010 – 2016. Verottajan suuntaan yhteistyö olisi voinut sujua paremminkin.

 

Kaupungin alueelta tarkastuksissa löytyneet ylimääräiset rakennukset eivät ole useimmiten tarvinneet rakennuslupaa, joten tästä johtuen ne ovat jääneet puuttumaan kaupungin rekisteristä.

-Haja-asutusalueet tarkistettiin vuosina 2010 – 2013, jolloin verottajalle toimitettiin 2 600 kiinteistön tietoja korjattavaksi. Vuosina 2014 – 2016 tarkistettiin asemakaava-alueiden ja teollisuuskiinteistöjen rakennustietoja, ja noin 2 100 rakennuksen tietoja toimitettiin verottajalle korjattavaksi, kertoo projektipäällikkö Tiina Hahl.

– Hankkeen tavoitteena on ollut kohdella kiinteistönomistajia tasavertaisesti. Noin kaksi kolmesta on jo aikaisemminkin maksanut kiinteistöverot oikeisiin tietoihin perustuen. Nyt loppujenkin tiedot on korjattu rekistereihin oikein, painottaa Hahl.

Yhteistyö kangertaa verottajan suuntaan

Verottajan tietojen korjaaminen on ollut väliin jopa haastavaa.

-Väestörekisterikeskuksen kanssa ei ole ollut ongelmia, mutta verottajan kanssa tilanne on toinen. Meiltä on lähtenyt ilmoituksia kiinteistöistä, joilla on verottajan rekistereissä vääriä pysyviä rakennustunnuksia. Verottaja arvostaa rakennuksia lisäksi vielä hieman eri tavalla ja erilainen rekisteripohja aiheuttaa ongelmia, kertoo projektipäällikkö Tiina Hahl.

-Verottajan rekistereissä olevat virheet ja niiden korjaaminen aiheuttavat sitten paljon turhaa työtä, kun pyrimme saadaan kiinteistöjen tiedot ajan tasalle kiinteistöverojen maksamista varten. Olen perännyt keskusteluissa verottajan kanssa yhteistyötä, mutta hieman on sillä puolella ollut asenne, että luottakaa vain verottajaa, Hahl jatkaa.

Kiinteistöverotulot kasvussa

Joka tapauksessa töitä asioiden oikaisemiseksi kannattaa tehdä. Kiinteistöverojen määräytymistiedoissa on ollut paljon korjattavaa. Muutamissa kohteissa verot ovat laskeneet, mutta valtaosa korjatuista kiinteistötiedoista on johtanut kaupungin vinkkelistä katsottuna kasvaneisiin kiinteistöverotuloihin.

-Kun kiinteistöveroja on tarkastettu, niin erään teollisuuskiinteistön kohdalla saamatta jääneet kiinteistöverot olivat vuositasolla 40 000 euron luokkaa. Myös kerrostalokiinteistöjen kohdalla on ollut merkittäviä kiinteistöveron kasvuja. Omakotitalokiinteistöjen osalta veron lisäys on ollut yleensä muutamien kymppien luokkaa, kertoo Tiina Hahl.

Hankkeen on arvioitu tuottaneen Heinolan kiinteistöveroon kasvua vuoden 2014 osalta noin 30 000 euroa, vuoden 2015 osalta noin 60 000 euroa ja vuoden 2016 osalta noin 60 000 euroa kasvua. Kahdelta vuodelta takautuvasti perittyjen maksujen osuus nostaa hankkeen tuottoa arviolta 150 000 euroa.

-Kyllä hanke on ollut taloudellisesti kannattava. Ja nämä nyt ajan tasalle saatetut kiinteistötiedot näkyvät kasvaneina kiinteistöverotuloina jatkossakin joka vuosi kaupungin taloudessa, arvioi projektipäällikkö Tiina Hahl.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä