Apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja on antanut huomautuksen Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle perheoikeudellisten palveluiden järjestämisvastuun laiminlyönnistä. Tapauksessa on kyse kolmesta erillisestä kantelusta, jotka tehtiin oikeusasiamiehelle vuoden 2023 helmi-huhtikuun välisenä aikana.

Kantelijoiden mukaan perheoikeudellisten palvelujen ajanvaraus oli ollut tammikuussa 2023 kokonaan suljettu.  Lastenvalvojalle oli voinut varata ajan sähköisesti elokuun 2022 loppuun saakka, mutta sen jälkeen aikoja oli voinut varata vain puhelimitse. Kun ajanvaraus oli jälleen avattu, niin tiedossa oli ollut jopa tuntien jonotus, eikä sekään ollut aina taannut ajan saamista.

Helsingin kaupungin antaman selvityksen mukaan perheoikeudellisia palveluja ei ole vuoden 2023 alussa ollut runsaan kolmen viikon aikana tarjolla lainkaan uusille asiakkaille. Apulaisoikeusasiamiehen arvion mukaan tämänkin jälkeen palvelujen saatavuus oli ollut hyvin sattumanvaraista. Kaupungin antaman selvityksen mukaan noin 40 prosenttiin ajanvaraukseen tulleista puheluista oli pystytty vastaamaan.

Pitkään ongelmia

Apulaisoikeusasiamies Mikko Sarjan antamassa ratkaisussa muistutetaan, että oikeusasiamiehen ratkaisukäytännössä pitkiä odotusaikoja lastenvalvojalle on pidetty lainvastaisena. Sarjan arvion mukaan Helsingin tilanne näyttää olleen tulosta jo pidempään jatkuneista puuttuneista palvelun järjestämisessä.

-Katson edelleen, että Helsingin kaupunki on laiminlyönyt sille kuuluvan velvollisuuden järjestää sen järjestämisvastuuseen kuuluvat perheoikeudellisten asioiden palvelut lasten huoltoa, tapaamisoikeutta ja asumista sekä elatusta koskevien sopimusten osalta niin, että palveluja koskevia aikoja olisi ollut alkuvuonna 2023 riittävästi tarjolla ja yhdenvertaisesti saatavilla, toteaa Sarja päätöksessä.

Helsingin kaupungin on tämän vuoden loppuun mennessä ilmoitettava niistä toimenpiteistä, joihin se ryhtyy huolehtiakseen järjestämisvastuunsa asianmukaisesta toteutumisesta.

Ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*