Euroopan komissio epäilee muun muassa, että HelBin käytössä olevan Ruskeasuon bussivarikon vuokraehdot eivät ole olleet markkinaperusteisia. (Kuva: Helsingin Bussiliikenne / Seppo Kaksonen)

Euroopan komissio epäilee alustavan tarkastelun perusteella, että Helsingin kaupunki on antanut Helsingin Bussiliikenne Oy:lle (HelB) perusteetonta valtiontukea. Asiassa on aloitettu muodollinen tutkintamenettely.

Kantelun HelBin mahdollisesti saamasta perusteettomasta tuesta on tehnyt Nobina, joka kilpailee pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä HelBin kanssa. Kantelu on jätetty lokakuussa 2011.

Komission alustavan näkemyksen mukaan kaupungin HelBille ja sitä ennen HKL-Bussiliikenteelle vuosina 2002–2012 antamat lainat eivät ole olleet markkinaperusteisia vaan sitä edullisempia ja että niihin on siten sisältynyt perusteetonta etua HelBille.

Samoin komissio epäilee, että HelBin käytössä olevan Ruskeasuon bussivarikon vuokraehdot eivät ole olleet markkinaperusteisia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Helsingin kaupungin käsityksen mukaan kyseessä ei ole ollut perusteeton valtiontuki. Markkinatilanne huomioon ottaen lainojen ehdot eivät ole olleet poikkeuksellisia ja Ruskeasuon varikon vuokra on vastannut samankaltaisista tiloista muualla Helsingissä maksettuja vuokria.

Komissio tekee päätöksensä HelBille annettujen lainojen ja varikon hallintajärjestelyjen luonteesta muodollisen tutkintamenettelyn päätteeksi. Jos komissio katsoo, että kyseessä on ollut perusteeton valtiontuki, se antaa myös määräykset toimenpiteistä, joita se edellyttää tilanteen korjaamiseksi.

Kansallisena vastuuviranomaisena muodollisessa tutkintamenettelyssä toimii ulkoasiainministeriö. Suomi esittää huomautuksensa komissiolle asiassa 19.3.2015 mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*