Vuosaari on merellinen kaupunginosa Itä-Helsinkissä. (Kuva: Jesse Kettunen/Skypjphoto)

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Helsingin Vuosaaren Vuoden kaupunginosaksi.
Kotiseutuliiton mukaan Vuosaari edustaa itäisen Helsingin monikasvoista urbaania aluetta.

Vuosaari on kaupunginosa Itä-Helsingissä. Pinta-alaltaan se on Helsingin suurin kaupunginosa. Asukkaita on vajaat 40 000.

Vuosaari on merellinen ja luonnonläheinen kaupunginosa, joka lukeutuu Helsingin viime vuosikymmenten tärkeimpiin uusiin asuinalueisiin ja asuntorakentamisen painopistealueisiin, Kotiseutuliitto kuvailee.

Vuosaaressa sijaitsee useita ulkoilu- ja luontoalueita sekä luonnonsuojelukohteita. Kolmelta suunnalta meren ympäröimän Vuosaaren rannat on varattu enimmäkseen yleiseen käyttöön, pienvenesatamille ja uimarannoiksi.

Monipuolista asutusta

Vuosaaressa on sekä kaupunkimaista kerrostaloasumista että luonnonläheistä omakotitaloalueita, uusia  merenrantakohteita ja 1960-luvun metsäkaupunkia.

Helsingin metro ulottuu Vuosaareen. Vuosaaressa on myös suuri satama, johon jonne Helsingin kaupunki keskitti tavarasatamatoiminnot vuonna 2008.

Aktiivinen ja alati kehittyvä kaupunginosa

Vuosaaren valintaan Vuoden kaupunginosaksi vaikutti Kotiseutuliiton mukaan ennen kaikkea asukasaktiivisuus. Alueella asukkaita edustavat muun muassa Vuosaari-Seura, Vuosaari-toimikunta ja Vuosaari-Säätiö, joiden pitkäjänteinen kehittämistyö ja yhteistyö kaupungin kanssa on kantanut hedelmää jo vuosia.
– Vuosaaresta on etenkin 2000-luvun aikana muodostunut paitsi perinteisten ja aktiivisten yhdistysten, myös uudentyyppisten luontoliikkeiden, monien kulttuurien ja ikäjakaumaltaan varsin nuorten asukkaiden vilkas ja rosoinenkin kaupunginosa, valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Tuula Salo kertoo.

Ennätysmäärä ehdokkaita

Vuoden kaupunginosa julkistettiin Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa, joka pidettiin Jyväskylän Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä.
Vuoden kaupunginosaksi saapui ennätykselliset 171 ehdotusta. Urbaania kaupunkisykettä, elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita löytyi ehdotusten mukaan peräti 90 kaupunginosasta eri puolilta Suomea. Ehdotuksia saatiin pääasiassa suoraan paikallisilta asukkailta, jotka arvostavat kotikulmiaan ja haluavat tuoda alueen muidenkin tietoisuuteen.

Valintoja vuodesta 2001

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosan vuodesta 2001 lähtien. Kilpailussa etsitään viihtyisää, perinteitään vaalivaa kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin yhteisöllistä toimintaa ja hyvä asua. Kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea: Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Somerolta, Helsingistä, Lahdesta, Kajaanista, Oulusta, Jyväskylästä ja Varkaudesta.

Vuonna 2016 Vuoden kaupunginosaksi nimettiin Porin Reposaari, jonka yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun nostivat kaupunginosien kärkeen.
Helsingistä on palkittu aiemmin Roihuvuori (2010), Tapanila (2009), Kontula (2006) ja Käpylä (2002).

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*