Kuva: Risto Rimppi / Helsingin kaupunki
Keskustakirjasto Oodi on yksi Helsingin ansioista vuoden kirjastokuntana.

Helsinki palkittiin vuoden kirjastokuntana lauantaina Helsingin Kirjamessuilla.  Kunnalle ja sen kirjastotoiminnalle myönnettävä Vuoden kirjastokunta -palkinto jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Kuntaliiton järjestämän kilpailun voittoa tavoitteli 28 kuntaa, joista finaaliin valittiin viisi hakijaa.

Loppukilpailussa Vuoden kirjastokunnan tittelistä kilpailivat Helsinki, Ii, Kurikka, Mikkeli ja Tampere. Kuntaliitto järjesti kilpailun yhteistyössä Suomen Kirjastoseuran kanssa.

– Vuoden kirjastokunta -kilpailun avulla haluamme antaa kunnille ja kirjastoille tilaisuuden kertoa omasta toiminnastaan ja onnistumisistaan. Tänä vuonna halusimme nostaa esiin erityisesti kuntien ja kirjastojen lukemisen edistämiseksi tekemää tärkeää työtä, sanoo Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa asiantuntijaraati kävi läpi kaikki 28 hakemusta ja valitsi niiden joukosta viisi finalistia.

Tänä vuonna kirjastojen toimintaa tarkasteltiin erityisesti lukemisen edistämisen näkökulmasta. Raati painotti arvioissaan erityisesti sitä, miten eri asiakasryhmät ja lukemisen tavat on huomioitu lukemisen edistämisessä. Lisäksi raati katsoi, että valintaperusteissa on otettava huomioon myös kuntakentän moninaisuus ja erikokokoisten kuntien erilaiset mahdollisuudet kehittää kirjastotoimintaansa.

Voittajan valitsi toimittaja, juontaja ja kirjailija Jenni Pääskysaari, jonka mukaan Helsinki on tuonut Suomen kirjastot kansainväliseen tietoisuuteen.

Helsingin kaupunginkirjasto tekee merkittävää työtä lukemisen edistämiseksi muun muassa kattavan kouluyhteistyön avulla. Myös Helsingin keskustakirjasto Oodin avaaminen, Lukulähettilääksi!-hanke ja kirjaston Lukuvalmentajat ovat tuoneet lukuharrastuksen näkyväksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Tänä vuonna Helsingin kaupunginkirjasto tekee ennätyksen käyntimäärissä, kun 9 miljoonan vuosikäynnin raja tulee ylittymään.

Suomen kirjastoseuran järjestämässä yleisöäänestyksessä ykköseksi ylsi Kurikka.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä