Maakuntien muutosjohtajat eivät Hetlin poistumista kuvioista sure. Talous pysyy hallinnassa ilman valtakunnallista palvelukeskustakin. (Kuva: Pixbay)

Hallituksen päätös poistaa maakunnille pakolliseksi aiottu henkilöstö- ja taloushallinnon palvelukeskus Hetli sote- ja maakuntauudistuspaketista ei ole saanut surua puseroon. Pikemminkin riemunkiljahdukset ovat seuranneet uutisen leviämistä kuntakentällä.

-Emme jää Hetliä kaipaamaan. Me olimme jo alun perin samalla kannalla, kuin Petri Kuoppamäki selvityksessään. Emme nähneet tämän ratkaisun tuovan mitään lisäarvoa, Satakunnan muutosjohtaja Jukka Mäkilä toteaa.

Vaikka Hetlin lopullinen kohtalo sinetöityi vasta vajaa vuorokausi sitten, niin Satakunnassa on jo tiedossa mihin suuntaan taloushallinnon suhteen edetään.

-Alustavasti olemme keskustelleet KuntaPron kanssa, Mäkilä kertoo.

Turhaa mikromanageerausta

Myös Keski-Suomen suunnalla jäätiin hallituksen esittämän palvelukeskuksen suhteen kaipaamaan uuden keskuksen tuomaa lisäarvoa.

-Hirveän vaikea oli nähdä, mitä lisäarvo Hetli olisi tuonut. Maakunnat pystyvät pärjäämään ilman tällaista valtakunnan tason mikromanageereusta, Keski-Suomen maakunta- ja muutosjohtaja Tapani Mattila sanoo.

-Olemme käyneet tässä keskusteluja jo olemassa olevien palvelukeskusten kanssa. Neuvottelut saatanee jonkinlaiseen maaliin kuunvaihteeseen mennessä ja sen jälkeen poliittiset päättäjät saavat ottaa asiaan kantaa, Mattila jatkaa.

Päättäjille kehut

Pohjois-Karjalan muutosjohtaja Pekka Kuosmaselta lähtee kehuja hallituksen suuntaan. Ei tosin alkuperäisestä suunnitelmasta, vaan huonon mallin poisvetämisestä. Virheistä kannattaa ottaa opiksi.

-Arvostan tässä tilanteessa hallituksen tekemää ratkaisua. Kun havaittiin Hetlissä tietynlainen valuvika, niin meidän päättäjät toimivat fiksusti ja vetivät henkselit suunnitelman päälle, Kuosmanen kehaisee.

Iloisessa Itä-Suomessa on jo valmiit askelmerkit sen suhteen, miten jatkossa edetään. Sote-palveluista maakunnan alueella vastaavan Siun Soten yhteydessä perustettiin Siun Talous Oy, joka hoitaa Siun Soten ohella Joensuun ja Kiteen kaupunkien ja niiden tytäryhtiöiden palkanlaskennan ja taloushallinnon.

-En tiedä, mihin Hetliä olisi tarvittu. Heti alusta alkaen suhtauduimme siihen varauksellisesti. Meillä on Siun Talous, joka hoitaa asiat jatkossakin, Pekka Kuosmanen toteaa.

Työ jatkuu

Myös Pohjois-Pohjanmaalla ollaan tyytyväisiä hallituksen ratkaisuun. Maakuntia kuultiin ja huono suunnitelma vedettiin takaisin.

-Maakuntien muutosjohtajien ja maakuntajohtajien yleinen näkemys on päätöksen kaltainen ja hyvä, että näkemyksiä kuullaan. Tältä pohjalta meilläkin suunnataan nyt tarkempi valmistelu. Pidän kuitenkin tärkeänä sitä, että henkilö- ja talousasiat hoidetaan erillisessä yksikössä, jotta se tukee lain hengen mukaista eriyttämistavoitetta ja läpinäkyvyyttä, painottaa muutosjohtaja Marjukka Manninen. 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Vielä suuremmat ”riemunkiljahdukset” kajahtavat kun koko torsoksi osoittautuva Maakuntahallintohimmeli vedetään pois valmistelusta; toteutetaan SOTE-reformi mikä alunpitäen on ollutkin työstettävänä ja jonka uudistuksen tarpeesta ollaan kaikin yhtämieltä. Maakuntahallintoa on viilattu viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana uuteen kuosiin jo pariin otteeseen ja sellaisenaan juurikin saatu toimivat yhteydet, tähän saumaan uutta valtakunnallista ”instituutiota” jota maakuntahallinnon nimissä rakennellaan verotusoikeuksineen ei varmaan kukaan suuremmin jää kaipaamaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*